חדשות כיפה הרב חיים רטיג 02/07/10 13:41 כ בתמוז התשע

שאלה

בהתחשב בכל נסיבות החיים, איזה מקום יש לאלוקים לפעול למעשה???

לדוגמא - הגרלת לוטו מתבצעת, כמובן שהכדורים כפופים לחוקי הגרביטציה וכד' ואי לכך הם קופצים ומתנועעים ומגיעים אל ידי האיש שבוחר את הכדור ע"פ חוקי הטבע.

יותר מזה - האדם שלוקח את הכדור בידו, שעליו רשומה התוצאה המסויימת, גם הוא עשה זאת על פי בחירתו האישית, ועל כן, גם במישור הזה, אין לאלוקים כביכול, מקום לפעול, שכן האדם עושה זאת לפי בחירתו החופשית האישית גריידא, ולא לפי מניעים חיצוניים שמימיים. (לפי היהדות שדוגלת בבחירה חופשית).

המסקנה הנובעת מן הדוגמא הזאת, הכל כך סימבולית, היא שאין לאלוקים מקום כביכול, לפעול במציאות שכן ישנם חוקי הטבע והבחירה החופשית, כמו בסיטואציה הציורית שלמעלה.

תשובה

שלום רב,
כדי לבאר זאת עלינ להסביר כי ישנם שני מישורים של התיחסות. האחד הוא מישורהאינסוף שם אין מוגבלות כלשהי לה', ומישור הבריאה בו ה' מצמצם עצמו ואז יש מקום להתהוות של תהליכים עצמאיים. זו התורה על רגל אחת.

כל טוב,
חיים רטיג, ישיבת "בינות" רעננה.