שאלה
אני מדריכה של חניכים בשבט מעפילים, שלרובם יש כעת בר מצווה, ואני מעוניינת להכין להם ברכה קצת יותר ערכית ובעלת משמעות מסתם"מזל טוב להעיעך למצוות", ואודה לכם מאוד אם תתנו לי רעיונות בנושא.
רעות
תשובה
שלום רעות.
ראשית, כל הכבוד על הרצון להשקיע בחניכים ובמיוחד במאורע החשוב של קבלת עול מצוות.
הברכה של "מזל טוב בהגיעך למצוות" היא מבטאת את הערך האמיתי והעמוק של ההגעה לגיל בר מצווה. אלא, שצריך להסביר ולהדגיש, לפחות חלק, ממשמעותן העמוקה של המצוות.
אני מתאר לעצמי שיש הרבה כיווני חשיבה, ואני אציע אחד שתמיד דיבר אלי.
אני חושב שצריך להדגיש שקבלת עול מצוות, אינה מעשה פרטי שלנו, כלומר לא אנחנו היחידים שמיועדים לקיים את המצוה, ואף לא רק הדור שלנו. למעשה אנחנו חלק מהשלשלת הגדולה והחשובה שנקראת ´עם ישראל´. שלשלת שכבר נמשכת אלפי שנים והחזיקה מעמד במאבקים קשים ומרים, ובימינו אף זכינו שהיא מחדשת נעוריה כקדם בארץ ישראל.
כל שנה בסוכות, אני נזכר ומתרגש מחדש במכתב של בר כוכבא המבקש לדאוג לחייליו לארבעה מינים (המכתב נמצא ע"י ארכאולוגים).
אני חושב שצריך להדגיש לחניכים שבהכנסם לעול מצות הם זוכים להצטרף באופן מעשי לקיום המצוות של עם ישראל, קיום שנמשך בכל מצב אפשרי בגלויות, במחנות השמדה, באיים נידחים, על ספינות, על רכבות וכו´ וכו´. זו זכות שכמובן כוללת אחריות לדאוג להמשיך את השלשלת לא רק על ידם אלא גם על ידי הבנים והבנות שלהם בע"ה וכן לדורות הבאים.
שנזכה כולנו לקבל עול מצוות ולהמשיך את השושלת הארוכה והקדושה של עם ישראל בדרכו אל הגאולה השלמה.
בהצלחה רבה במשימה,כל טוב.
טוביה
tsbias@actcom.co.il