ק''ש על המיטה

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 10/11/11 21:58 יג בחשון התשעב

שאלה

שלום רב!

לפני ק"ש שעל המיטה בסידור שלי כתוב ככה: "אם נשאר ער עד אחר חצות יקרא הק"ש שעל המיטה קודם החצי שעה שלפני חצות, ואם שכח יקרא כמה שיותר מהר קודם חצות, ואם שכח אף לקרוא קודם חצות יכול לקרוא כל סדר ק"ש אחרי חצות"(רב פעלים ח"ב ס' ב).

השאלה שלי היא כזאת:

1חצי שעה - זמנית או לא?

2.רוב הלילות אני הולך לישון אחרי חצות אז איך אני מבצע את זה באופן מעשי - אומר את ק"ש שמע במלואה ואז לפני השינה לא אומר כלום, או אומר חלקית את ק"ש ואת השאר לפני שינה ממש? (נוסח עדות המזרח)

3.אם כבר עבר חצות - אני עדיין צריך להשתדל להגיד כמה שיותר מהר?

תודה רבה!

תשובה

בס"ד

שלום רב.

על פי הקבלה -רצוי מאוד לומר קריאת שמע לפני חצות הלילה, היות ויש בזה ענין גדול על פי הקבלה.

לפני חצות פירושו מחצי שעה לפני חצות והלאה (מדובר בחצי שעה שלנו).

מי שהולך לישון יותר מוקדם- יגיד קריאת שמע לפני שהולך לישון.

מי שהולך לישון אחרי חצות- ישתדל להגיד [כל] קריאת שמע לפני חצות (ולפני השינה לא יגיד כלום.. אלא יחשוב על דברי תורה, ויישן מתוך דברי תורה)ואם אינו יכול- יגיד אותה מתי שיכול... ועדיף שיקדים לאומרה.

(ועיין עוד בבן איש חי שנה א בפרשת פקודי אות יד´, וברב פעלים שציינת, ובחלק ד של רב פעלים באורח חיים סימן א´, ובתורת חכם בדף נה עמוד ב´, ובאורחות ציון חלק א עמוד יג).

בברכה

בכל מקרה- את ברכת "ברוך המפיל" -אומרים אותה