ק''ש על המיטה- לנשים?

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 08/10/10 08:45 ל בתשרי התשעא

שאלה

שלום

רציתי לשאול האם נשים חייבות בקריאת שמע על המיטה ואם כן מהן הברכות המינימאליות שיש לומר ומה המובחר ביותר ומה מידת האמצע?

כמוכן, מה הסדר הנכון לומר?

- והאם חובה לנשים לומר ברכת המפיל כולל שם ומלכות?

בתודה

נופר

תשובה

ב"ה

שלום רב.

נשים [חייבות בקריאת שמע שעל המיטה], משום שגם הן צריכות שמירה כמו האנשים (בן איש חי, שנה א' פרשת פקודי, כה"ח רלט',ג).

לגבי ברכת המפיל- יש דעות שונות (הן לגבי הנשים והן לגבי האנשים) האם לברכה בשם ומלכות.

אנו פוסקים בזה על פי מרן הבן איש חי זיע"א ומו"ר מופת הדור רבנו מרכי אליהו זיע"א [שלא לברך את ברכת המפיל בשם ומלכות].. אלא מהרהר שם ומלכות בליבו.

עיקר התקנה של קריאת שמע שעל המיטה - זה פרשת שמע וברכת המפיל, רבי יהושוע בן לוי (מובא בברכות ס:) היה מוסיף עוד מזמורים כגון : יושב בסתר...

היום נתפשט המנהג לעשות את הסדר המלא של קריאת שמע (הריני מוחל וסולח.... המפיל.. 3 פרשיות שמע.. יעלזו חסידים.. יושב בסתר.. וידוי (בימים שאומרים).. אנא בכח...).

יש קצת הבדל בין הנוסח הספרדי לאשכנזי, כתבתי לך את הנוסח הספרדי.

היום בכל סידור אפשר למצוא את הנוסח המלא של קריאת שמע שעל המיטה.

ברכה והצלחה