קשת בענן

חדשות כיפה הרב חגי לונדין 11/02/12 23:51 יח בשבט התשעב

שאלה

לכבוד הרב,

בזמן האחרון די מטרידה אותי השאלה בעניין הקשת בענן:בתנ"ך מוסבר(לפי מה שהבנתי) שהקשת היא אות שה' נותן בזמן הגשם.

שאלותי:

א.האם יכול להיות שלפני המבול לא הייתה קשת?

ב."והיה בענני ענן על הארץ ונראתה הקשת בענן"-משמע שהקשת "נוצרת"בעת שיש עננים,ואולם אפשר ליצור אותה גם ללא עננים?(ע"י ניסויים פשוטים)

תודה רבה.

תשובה

לאשר שלום

א. לפי פשט הפסוקים משמע שלא, אבל ניתן להסביר שאכן הייתה קשת רק שהמשמעות הרוחנית-מוסרית שלה התגלתה לנו רק לאחר המבול
ב. זה צריך לשאול פיסקאי. אבל גם אם כן ייתכן שהפסוק בא לתאר שעל פי רוב (או על פי מה שנראה לאדם בהסתכלות פשוטה) הקשת מלווה בעננים. ובכלל, מה שחשוב בתיאורי התורה זה לא ההסבר הפיסקלי אלא המשמעות האמונית העומדת מאחוריהם. כאן למשל, בהסבר פשוט, הרעיון שמבוטא במילה ´ענן´ הוא שהקב"ה שולח לנו את בריתו גם במציאות חשוכה ומאיימת (´מעוננת´)

בברכה חגי