שאלה
ראיתי פרסום בשמכם שההלכה הפסוקה מעודדת קריאת נשים לנשים וחיפשתי בהלכה ומצאתי שאע"פ שאשה יכולה לקרוא עדיף שגבר יקרא לה (כך מובא במגן אברהם ובבן איש חי).
לכן רציתי לשאול:
א. האם הפרסום נכון?
ב. על איזה פוסקים אתם מסתמכים בפסק זה?
ג. בהנחה שיש פוסקים שחולקים על המגן אברהם והבן איש חי (לא מצאתי, אשמח לשמוע) האם זה נכון לומר בצורה גורפת שההלכה הפסוקה מעודדת קריאת נשים לנשים בלי לציין שיש מחשובי הפוסקים שסוברים הפוך?
אשמח לתשובתכם
תשובה
שלום וברכה,
אכן בפסיקה שלנו כתבנו שמותר לנשים לקרוא מגילה לנשים. אם רצונך לדעת על אלו פוסקים הסתמכנו - התשובה פשוטה: כך כתוב בצורה מפורשת בשולחן ערוך וברמ"א, ולא נאמר שם בשום מקום שיש עדיפות לקריאה של גברים לנשים. כמו כן, ראשונים רבים סבורים שזוהי ההלכה, כמבואר בתשובה שפורסמה. אם רצונך לדעת אלו פוסקים "עכשויים" מתירים את הדבר - גם כאן ישנם רבים, כדוגמת הרב ליכטנשטיין שעל פי פסיקתו קוראים במגדל עז את המגילה, או מורי ורבי הרב רבינוביץ' שאמר לי שאין בעיה בקריאה כזו כל עוד הדבר לא גורם מחלוקת בקהילה. וכן עוד רבים.
אמנם נכון, שהמגן אברהם כתב על פי הזוהר את שהזכרת, וגם הבן איש חי הזכיר שאף שמעיקר הדין הדבר מותר מכל מקום אין לנהוג כן למעשה, ומקורות אלו הובאו בתשובה שפרסמנו. לא הסתרנו אותם. אולם, המגן אברהם סומך דברים על הזוהר ולא על דברי הלכה פסוקה, ומה עוד שהגר"א והערוך השולחן ועוד אחרונים כותבים שמקורו אינו נכון, ובזוהר לא כתוב כך בכלל. אף דברי הבן איש חי משקפים את מה שהיה נהוג בקהילתו בעיראק, אך אין זה אומר כי הוא הטיל איסור גורף על הנושא.
כמובן, למעשה יש לכל קהילה לחשוב טוב קודם שמקדמים יוזמה זו, אך לשאלתך אם יש להם על מה לסמוך - בוודאי יש כר נרחב ביותר של פוסקים שאפשר לסמוך עליהם בעניין זה.
כל טוב.
(התשובה התקבלה מהרב יוני רוזנצווייג)
רבני ורבניות בית הלל עונים לשו"ת גם בפייסבוק - http://www.facebook.com/B.Hillel