קבורה יהודית בת-קיימא

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 28/07/09 23:27 ז באב התשסט

שאלה

שלום רב,

אני עושה עבודה בנושא קבורה בקורס העוסק באיכות הסביבה.

אני מתמקדת בבעיית המקום ההולך וגדל שבו יהיו בתי קברות בשנים הבאות.

הלא כמות הקברים תלך ותגדל, וכמות השטחים על פני כדור הארץ תישאר כפי שהיא.

רציתי לשאול אותך איך, בהסתכלות יהודית, ניתן לפתור בעייה זו.

הלא הקבורה היהודית (וגם יתר שיטות הקבורה המודרנית בעולם המערבי) מחייבת קבורה בבית קברות- תחת האדמה- עם מצבה לסימון הקבר, כך שלא ניתן להשתמש בשטח זה לשום צורך אחר.

כך, בעוד כ-200 שנים, כשכמות המתים והקברים תהיה אדירה, כמעט ולא יוותרו שטחים לשום שימוש אחר.

(ניתן להגיד שהיהודים הם עם קטן ולא מהווים את הבעיה הזאת, אך בתור עם שצריך להיות אור לגויים- גם עלינו להתייחס לבעייה).

אודה לתשובתך,

דפנה.

תשובה

שלום וברכה

אני מציע כי תקראי את המאמר של הרב ישראל רוזן. הוא מופיע בקובץ הלכתי הנקרא "תחומין" בכרך יח.
בקישורית הבאה תוכלי לקרוא את מסקנות המאמר, שהן רלוונטיות (אם כי לא זהות) לשאלה ששאלת:
http://www.moreshet.co.il/web/shut/shut2.asp?id=54551

כל טוב