קאסוטו

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 05/12/06 16:24 יד בכסלו התשסז

שאלה

שלום רב !

שאלתי ככה :

האם אני יכול ליקרוא את הפרשה בקאסוטו ?!

כי אני קורא כל שבוע את הפרשה כל יום קצת וקצת

הקאסוטו עוזר לי להבין מה מסופר מילים שאני לא מבין וכו'

כלומר יש כל מיני משפטים שאני לא מבין שאני קורא אבל הקאסוטו עוזר לי .

אני יכול להמשיך ?!

כי חבר שלי אמר שאסור עם קאסוטו אלה רק אם פרוש כמו רשי למשל

תדוה רבה

תשובה

שלום רב,
קאסוטו כתב פירוש על ספרי בראשית ושמות שאינו מתאים אלא ללומדי תנ"ך מלומדים ומתקדמים. יש בו השוואות רבות עם טקסטים מהמזרח הקדום ומוטמעים בו התייחסויות רבות לביקורת המקרא, וספרים אלה אינם מומלצים ללומדים מן השורה.
ברם, אני מניח שלא על כך שאלת, שכן ספרים אלה אינם מצויים כל כך. שאלתך מתייחסת מן הסתם לפירוש של הרטום, שהיה גיסו ותלמידו של קאסוטו, ולדבריו הוא כתב את פירושו "על פי שיטת קאסוטו". פירוש זה הוא עממי למדי, ועוסק בביאור הפשט, ואין בעיה ללמוד אותו.
עם זאת אני ממליץ לך על פירוש "דעת מקרא", שאף הוא ברור, ויש בו גם מפירושי חז"ל והפרשנים הקלאסיים המקובלים בישראל.

בברכה,
רונן לוביץ