צניעות ט"ו באב והמחוללות בכרמים

חדשות כיפה הרב יהושע ויצמן 24/11/01 10:52 ט בכסלו התשסב

שאלה

יש לי שאלה על קטע במסכת תענית, שמדבר על יום מיוחד שבו יוצאות הבנות לחולל בכרמים.

דבר ראשון, זה נראה לי נוגד את כל ערכי הצניעות שהתורה מדברת עליהם, כיוון שהבנות יוצאות לרקוד במקומות ציבוריים, והמטרה היא שבחורים יבואו להסתכל עליהן.ואלה הבנות שבמשך כל השנה שומרים על צניעותן בצורה קיצונית.

דבר שני, זה נראה לי מוזר שלפי זה הבחורים אמורים לבחור אישה, לפי הריקודים שלה.(על זה הם אמורים לבסס את חיי הנישואים שלהם?!)

דבר שלישי, נראה לי שיש כאן פגיעה בכבוד האישה, כיוון שהיא יוצאת לרקוד, והבחורים באים ובוחרים.

היא יוצאת כאילו למכור את עצמה.מה ההבדל בין זה ובין כל תחרויות היופי שעושים היום?

תשובה

פעמים אנו מביטים על תופעות שהיו בימים עברו דרך עולם המושגים שלנו היום, ואז יש לנו קושיות גדולות. אם נדע את האוירה ועולם המושגים של "פעם" נבין יותר את דרך חייהם וסולם ערכיהם.
בדורות בהם הצניעות היתה חלק בלתי נפרד מהחיים ואדם לא הביט על אשה אלא למטרת נישואים בלבד, בדורות אלו אפשר היה ליצור קשר להיכרות בדרכים הנזכרות במסכת תענית. גם סולם הערכים עליו היתה בנויה המשפחה היה שונה והמשכיות הדורות היה הציר עליו סובבה המשפחה. לכן אי אפשר לשפוט דורות אלו על פי עולם המושגים שלנו. ככלל עלינו לדעת שכבוד האשה ואהבתה הם אבני יסוד בתורתנו הקדושה ואת זה עלינו ליישם על פי עולם המושגים שלנו היום.