צניעות בסוודר.

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 23/01/07 15:11 ד בשבט התשסז

שאלה

שלום כבוד הרב.

הכיתה שלי רוצה לעשות סוודר כיתתי.

הוצעו כמה רעיונות של צבעים,ואחד הרעיונות היו אדום - רקע הסוודר, ולבן-הכתוביות.

ואז נוצרה בעיה, בנות התחיילו להתווכח שאדום זה צבע זועק,ולא צנוע,ומושך תשומת לב אצל בנים.

ובנות אחרות אמרו שזה שטויות ומנהגים.

אני רוצה לדעת, מה באמת ההלכה פה.

והאם יש בעיה בסוודר -לדוגמא, בצבע אדום.

תודה רבה!

תשובה

אכן, בעיה יש, אבל היא אינה מוסכמת על כל הפוסקים.
המקור לבעיה בלבישת בגד אדום, לפי חלק מהפרשנים הוא בגמרא. הרמב"ם אינו מזכיר במפורש בגד אדום, וגם אינו מדבר על כל אדם, אלא כותב שתלמיד חכם לא ילבש מלבוש מלכים כגון בגדי זהב וארגמן שהכל מסתכלים בהם. בהתאם למקורות אלה פסקו כמה אחרונים בספרי שאלות ותשובות שאין ללבוש בגדים אדומים ואף נתנו טעם משום צניעות. אמנם אחרונים אחרים טוענים שאין בלבוש אדום איסור, ונתנו כמה סיבות.
לסיכום, שתי הדעות יש להן מקור. ולכן אם מחליטים על צבע פחות מושך עדיף, כי זה מוסכם על כולם. ואם חלק מן הבנות אינן מעוניינות בגלל משיכת תשומת לב, כלומר מטעמי צניעות, יפה הדבר. וראוי גם מבחינה חברתית להחליט על צבע מוסכם על כולן בצד העקרוני.
אגב, כפי שרואים ברמב"ם לא מדובר דווקא על בנות, אלא גם על בנים. לבושו של אדם הוא כבודו ולכן אדם צריך להיות לבוש באופן שלא ימשוך תשומת לב, וכמו שהרמב"ם מוסיף שם שלא ללבוש בגדים קרועים ועשויים טלאים, ולא לדבר בצעקות, ולא לרוץ ברחוב אלא ללכת בנחת, ולדבר ולהתלבש באופן צנוע שאינו מושך תשומת לב. והעיקר לחשוב לפני כל דבר שעושים, שיהיה לרצונו של הקב"ה על פי רוח ההלכה.