צומות קלים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/04/07 11:44 כט בניסן התשסז

שאלה

לכבוד הרב,

יש לי בעיה עם צומות מבחינה גופנית, קשה לי מאד לצום. ביום צום יש לי כאבי ראש, בטן, בחילות והרגשת חולשה (עד כדי כך שלפעמים אחהצ' של יום צום אני שוכבת במיטה ולא יכולה אפילו לקום ולהתפלל מנחה). כך שבדכ' את ימי הצום אני מבלה במיטה עם הרבה ספרים, לימודים. יש צומות שאני מבינה שחייבים לצום (יוכ ו9 באב), אך האם יש אפשרות להקל בצומות הקלים כמו יז' בתמוז, צום גדליה וכו? כמו כן עלי לציין שאני בחורה בת 23, נשואה ללא ילדים ובעלת משקל נמוך יחסית (לפי ה-BMI אני מוגדרת כתת משקל), חוץ מזה מצב בריאותי טוב בה'.

אשמח לקבל תשובה בהקדם.

תודה רבה.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה
כתוב במפורש בהלכה כי אם זה מצב של שכיבה במיטה - לא צמים. הכוונה היא לצומות ה"קלים" מלבד תשעה באב וכמובן יום הכיפורים.
חשוב לבטא את הצום בדרכים אחרות מתאימות - לא לאכול מעדנים, להתפלל, ללמוד וכדו'.

כל טוב

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן