צום עשרה בטבת

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 04/01/12 18:12 ט בטבת התשעב

שאלה

בס"ד

שלום רב, וערב טוב :)

מחר מתקיים צום עשרה בטבת ורציתי לדעת את שעת הכניסה של הצום ושעת היציאה.

חברה שלי אמרה לי שהצום מתחיל ממתי שאני קמה, אבל זה לא נשמע לי הגיוני...

האם זה מתחיל בשעה מסוימת? אם כן, מתי? אם יש שעה, האם אני יכולה להתעורר מוקדם מן הרגיל כדי להספיק לאכול?

תודה רבה על המענה וערב טוב. :)

תשובה

שלום
הצום מתחיל בעלות השחר - בשעה 5 לפנות בוקר
אם לפני שהלך לישון התנה בליבו, שאם יקום לפני עלות השחר יאכל, אזי כשיקום לפני עלות השחר מותר לו לאכול, הואיל ולא קיבל על עצמו לצום.
ולגבי שתייה נחלקו הפוסקים. לדעת הרמ"א, כיוון שרבים נוהגים לשתות מים אחר קימתם מן השינה, גם אם לא התנה על כך במפורש, הרי הוא כמי שהתכוון שאם יקום קודם עלות השחר יוכל לשתות. ולדעת בעל השולחן ערוך אין חילוק בין אכילה לשתייה, ומי שלא התנה בליבו שרוצה לשתות מים כשיקום לפני עלות השחר, אסור לו לשתות אחר שיקום משנתו (שו"ע תקסד, א). למעשה, הרוצה לשתות מים אחר שנתו קודם שיתחיל הצום, יתנה זאת בליבו. אולם בדיעבד, המתעורר לפני עלות השחר והוא צמא - רשאי לשתות אף שלא התנה על כך (ע' מ"ב תקסד, ו, כה"ח י).

ולהלן הרחבה ומקור התשובה מספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א ועיינו בספר באתר ישיבה
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=393