צום בהריון

חדשות כיפה הרב דוד לוי 22/07/09 01:16 א באב התשסט

שאלה

שלום כבוד הרב.

אני בחורה מסורתית ומקפידה לצום בדר"כ בתשעה באב וביום כיפור.

בתשעה באב אני יהיה בע"ה בסוף החודש ה6 להריון.

באופן כללי ההריון מאוד לא קל לי, אני סובלת הרבה מהתיבשויות, סחרחורות עד כדי טשטוש ראיה, בחילות בבוקר אם לא אוכלת בערב, וצריכה מרובה מאוד של מים. כמו כן הפסקתי לעבוד בעקבות הקשיים, ואני לא חושבת שאוכל לצום. קראתי בקיצור שולחן ערוך לגביי אישה בהריון ואני לא חושבת שמה שמתירים שם יספיק לי.

מה אפשר לעשות? האם ניתן לקבל היתר לא לצום (אפילו רק לשתות, ואכילה במידה מועטה)??

ומה לגבי יום כיפור שזה צום יותר חשוב אבל כבר אני יהיה בסוף חודש 8 ויכול לגרום לעילפון או לצירים מוקדמים...

תודה רבה מראש

תשובה

שלום וברכה,

לפי התיאור שלך ההריון שלך הוא לא קל אבל רגיל, דהיינו קשה אבל לא מסוכן לא ליולדת ולא לעובר- אם טעיתי תשאלי שוב.

יום כיפור - הקב"ה שקבע חובה לצום ביום כיפור הוא גם יעזור לך לעבור את צום כיפור. את תשתי הרבה בשבוע שלפני יום כיפור ותשבי במשך היום במקום נוח וממוזג ובעזרת ה´ צום כיפור יעבור בשלום.
אם במשך הצום יחלו צירים - תשתי מיד דברים מזינים כולל מיץ ענבים וכד´. אם אין צורך - אל תאכלי. (אם את מרגישה צורך מותר לך לאכול) [השתיה במצב זה ללא הגבלה ולא בשיעורים.

תשעה באב - חכמים קבעו צום גם לנשים בהריון [בשונה מצומות אחרים בהם הם קבעו שנשים בהריון לא יצומו]
לכן תתחילי את הצום לאחר שתיה מרובה במשך הימים שלפני כן. תשארי בבית במנוחה לא בעבודה ולא בטיפול בילדים ואם במשך הצום תרגישי רע במיוחד [הכוונה יותר גרוע בהרבה מיום רגיל] או תפסיקי את הצום או תתקשרי אלי להתייעץ [בתשעה באב הטלפון הנייד שלי זמין לצרכים כאלו במשך כל היום וכל הלילה 057-2206952]
בהתחלת צירים בתשעה באב מפסיקים את הצום מיד: שותים ואוכלים כל דבר [פרט לבשר ויין]

בתקוה לבנין בית המקדש במהרה בימינו ואז לא נצטרך לצום בתשעה באב.
המשך הריון ולידה קלים ובריאים

דוד לוי