פורים

חדשות כיפה חברים מקשיבים 27/02/07 19:15 ט באדר התשסז

שאלה

נכון יש את ההלכה של לא ילבש גבר פריט של אישה?...

אז מה לגבי פורים?? האם לפורים יש איזה שהוא היתר לזה? האם מותר לבן להתחפש לבת? כל עוד מזהים שהוא בן!!!

תודה רבה....

תשובה

כתוב בתורה:
"לֹא יִהְיֶה כְלִי גֶבֶר עַל אִשָּׁה וְלֹא יִלְבַּשׁ גֶּבֶר שִׂמְלַת אִשָּׁה כִּי תוֹעֲבַת ה´ אֱלֹהֶיךָ כָּל עֹשֵׂה אֵלֶּה" (דברים פרק כב)
וכך הביא השולחן ערוך:
"לא תעדה אשה עדי האיש, כגון שתשים בראשה מצנפת או כובע או תלבש שריון וכיוצא בו (ממלבושי האיש לפי מנהג המקום ההוא), או שתגלח ראשה כאיש. ולא יעדה איש עדי אשה, כגון שילבש בגדי צבעונים וחלי זהב במקום שאין לובשין אותם הכלים ואין משימין אותו החלי אלא נשים. הגה: ואפילו באחד מן הבגדים אסור, אף על פי שניכרים בשאר בגדיהם שהוא איש או אשה" (שולחן ערוך יורה דעה סימן קפב)

לעומת זאת בהלכות פורים כותב הרמ"א להקל:
"הגה: ...ומה שנהגו ללבוש פרצופים (כלומר מסכות) בפורים, וגבר לובש שמלת אשה ואשה כלי גבר, אין איסור בדבר מאחר שאין מכוונין אלא לשמחה בעלמא" (שולחן ערוך אורח חיים סימן תרצו)

אבל רבו החולקים עליו ובראשם הט"ז והב"ח. ולכן מסכם המשנה ברורה:

"עיין ביו"ד סימן קפ"ב שכתב שם הט"ז בשם הב"ח [שיש לבטל מנהג זה הן בפורים או בשמחת נישואין] וכן כתב באר הגולה (שם) ואם כל המלבושים של איש רק מלבוש אחד של אשה וניכרים הם (כלומר ברור שזה איש) אפשר שאין למחות בהם (כלומר יתכן שמותר)(פרי מגדים) ועיין בכנסת הגדולה ובשל"ה שהזהירו להרחיק מזה" (משנה ברורה סימן תרצו ס"ק ל)

ולעניין הלכה למעשה כיוון שאני לא רב ומכיוון שרבו המחלוקות ראוי שכל אחד ישאל את רבותיו בעניין זה.

אני רוצה לנצל את ההזדמנות הזו ולצייין עד כמה חשוב שלכל אחד יהיה רב שהוא יכול לשאול אותו שאלות הלכתיות.
כתוב במשנה באבות:
"עשה לך רב" זה לא סתם הנהגה טובה - קשה מאוד להסתדר בלי שיש מישהו לשאול שאלות.
לדעתי שאלות אינטרנטיות הם טובות בעיקר כדי להשיג מקורות, כדי לקבל מושג איזה דיון יש בהלכה, אבל בתור פסק תמיד עדיף לשאול ישירות שכן יש הרבה שאלות שהתשובה עליהם משתנה על פי כל מיני פרטים קטנים שלא תמיד מובאים בשאלה הכתובה.
אני לא בא חלילה להוריד מהחשיבות ומהתוקף של הפסקים הניתנים כאן באתר אבל נראה לי שאם אפשר יש עדיפות לשאול רב ישירות על פני שאלה באינטרנט.

שנזכה לקבל קדושת פורים באמת!
אריאל
arielez1@gmail.com