פדיון שבויים גלעד שליט

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 27/10/13 20:50 כג בחשון התשעד

שאלה

שלום.רציתי לשאול על מצוות פדיון שבויים כתוב במשנה אין פודין את השבויין יתר על כדי דמיהן, מפני תקון העולם. ואין מבריחין את השבויין, מפני תקון העולם. ורציתי לשאול בקשר לגלעד שליט האם היה מותר לשחרר אותו שהרי השחרור מעודד את הערבים לחטוף עוד חיילים וגם הרבה מחבלים שוחררו והם מסכנים את בטחון המדינה האם עסקת גלעד הייתה מותרת על אף שהיא סכנה את המדינה?

תודה

תשובה

בעיקרון למדנו מאברהם שדרך המלך היא לנסות ולחלץ את השבויים כמו שעשה כשהלך להציל את לוט.
אם הדבר בלתי אפשרי (לא משנה מאיזו סיבה) אז יש לדון בשאלה.
הדין הזה נאמר באדם רגיל שנפל בשבי "מטעם עצמו". חייל לעומת זאת נשלח בשליחות העם לצבא , ולכן פשוט שבייחס לחייל יתכן שדווקא מה שמחזק את המוטיבציה הצבאית היא הידיעה שיעשו הכל להחזירו אם יפול בשבי, ולכן מותר למדינה לפדותו יותר משוויו.
כמובן שהמדינה צריכה לשקול גם את הצד השני , של הגברת המוטיבציה לחטיפת חיילים.
לסיכום: החלטה של פדיון חייל תלויה בהחלטה של השלטון לפי איך שהוא מבין את טובת המדינה.