עצות היצר הרע

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/07/09 18:19 כב בתמוז התשסט

שאלה

בס"ד

יש לי מחשבה שאומרת: בא נראה אותך גיבור, תחטא ותהיה מוכן להענש, ולהיות עצוב, ואז תקרא גיבור.

ויש לי גם מחשבה שאומרת: לא נמאס לך כל פעם לקום מהנפילות מחדש, תפסיק לקום, תשאר בתוכם, וזה מקשה עלי לקום מהנפילות.

איך אני משתחרר מהמחשבות האלה?

תודה רבה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,
הראש שלנו מלא מחשבות - המון!!!
חלקן באות ממקומות טובים וחלקן ממקומות לא טובים.
אנחנו חכמים וגם היצר הרע שלנו חכם, הוא תמיד חכם כמונו וקצת יותר...
לכן הוא יודע לעטוף את הכוונות הרעות שלו בכל מיני הסברים ונימוקים.
בדיוק בגלל זה, המצוות כמעט לא עוסקות במחשבות. כמעט כל המצוות מכוונות את העשייה שלנו ולא את המחשבה. כי במצות שבמחשבה היצר הרע יכול לבלבל הרבה יותר, אבל בעולם המעשה התמונה ברורה:
יש מעשה מצווה ויש מעשה עבירה.
כך תאמר לעצמך: אני יהודי טוב ואני רוצה לעשות מצוות ולהתרחק מעברות.
כל מי שמנסה להטות אותך מהדרך הפשוטה הזאת אלו הם שליחים של היצר הרע - כל מי שמציע לך לחטוא ולהיות גיבור או להתייאש מעצמך ולהכנע לרוע - כל אלו הם מלאכי חבלה שבאים לחבל בנשמתך.
אגב, שים לב לתופעה אופיינית של היצר הרע, הוא אומר לך דברים סותרים וזה לא מפריע לו: מצד אחד, בעצה הראשונה, הוא מפתה אותך להיות 'גיבור',
מצד שני, בעצה השניה, הוא מפתה אותך לפעול כחלשלוש ולהכנע, זהו שאמרנו ליצר הרע יש מטרה אחת וכל הדרכים כשרות - להכשיל.
אבל כאשר מזהים אותו יש את כל היכולת להשמר ממנו ולהתגבר.