עניינה של תפילת הדרך

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 16/03/06 14:37 טז באדר התשסו

שאלה

לכבוד הרב שלום!

1.רציתי לדעת..מה המרחק בין עיר לעיר שצריך לומר בו תפילת הדרך?

2. שמעתי שביש"ע צריך לומר תפילת הדרך גם אם אני נוסע בין ישוב לישוב גם אם המרחק מאוד קצר

כמו מכרמל למעון מתקוע לנוקד'ים ומאפרת לאלון שבות..כך צריך לנהוג?

3.מדוע לא אומרים תפילת הדרך בתוך העיר אלא רק כאשר אני יוצא מהעיר?

תודה רבה!!!

תשובה

בע"ה
שלום רב, וסליחה על האחור בתשובה.
1. המרחק מוגדר או ע"י מס' קילומטרים, או ע"י הזמן. המשמעות היא שבעצם יצאנו מתחום העיר, ואחריותה , ונמצאים במקום שבו יש סכנה. בעבר כל עיר היתה אחראית לשלום הנמצאים בה ובין הערים היה שטח הפקר, בו הסתובבו שודדים או חיות וכד' ואילו היום הסכנה העיקרית היא מתאונות הדרכים וגם ממחבלים וכד'.
אמנם יש מי שדבק בהגדרה של מרחק כשבעה קילומטר, ואומר שהוא הקובע, אבל הרוב סובר שברגע שיוצאים מן העיר צריך כבר להתפלל.
(המחקר מראה שרוב התאונות אמנם קורות בעיר אבל רוב מוחלט של התאונות עם נפגעים ובמיוחד קשים הן בדרכים בין עירוניות.)
2. אכן, לדעתי יש צורך לומר תפילת הדרך בברכה, ברגע שעולים על דרך בין עירונית והדבר נכון לא רק ביש"ע.
(נכון שבאזורינו יש סכנות נוספות , אבל דוקא הן הרבה פחות שכיחות ב"ה.)
לצערינו , מסיבות שונות, המוצדקות יותר או פחות, הנהיגה בכבישי יש"ע היא פחות בהקפדה על חוקי תנועה מסויימים, וזה רק מגביר את הסכנה בכבישים, - דבר שצריך להילחם בו בפני עצמו.
3. הסברתי.
בברכה, אליעזר