עלוני שבת- איזה לזרוק ואיזה לגנוז?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 08/02/13 15:12 כח בשבט התשעג

שאלה

יש לנו פחים למחזור נייר/עיתונים ברחוב ועיתונים/ניירות אנחנו במקום לזרוק לפח, מביאים לפח של המחזור.

השאלה שלי היא לגבי עלוני שבת -

לגבי ספרי לימוד, משנה, גמרא, הלכה, אמונה וכו', ברור לי שצריך לשים בגניזה (כשיוצא משימוש) בגלל הכבוד לתורה.

השאלה היא לגבי עלוני שבת שברור אמנם שיש בהם דברי תורה, אבל זה במתכונת של אקטואליה, וכתב עת כללי כזה, והשאלה היא לגבי מחזור (לא פח אשפה) שעדיין זה בעיני לא כמו לזרוק לפח אשפה, אלא הפרדה ושמירה על התייחסות שונה שקצת גם יכולה להראות כבוד,

ומצד שני יתכן שברגע שזה לא ממש ספר לימוד, אלא יותר במתכונת של עלון עם דברי תורה ואקטואליה, אין צורך בהתייחסות "חמורה" של גניזה.

ברצוני לציין שלדעתי יתכן שגם קיים היבט אקולוגי/סביבתי שיתכן ויש מקום לקחת את זה כשיקול מסויים, במידה ולא מדובר בספר לימוד ממש? במיוחד על רקע הכמות הגדולה של כתבי עת שהופכת לתופעת תרבות של ממש בציבור הדתי לאומי?

תשובה

שלום

העיקר כדעת הגאון ר´ יצחק אלחנן בשו"ת עין יצחק (או"ח ה-ז), שכיוון שלא מתכוונים בהדפסת אלה לקדושה אלא לתרבות כללית, מותר להשליכם לפח (או למחזר).
ואמנם הגאון הרב אלישיב זצ"ל סבר שיש לשמור על כבודם של כתבים תורניים גם אם אינם חייבים גניזה מדינא.
ולכן יש לחלק כך-
כתבים שיש בהם פסוקים שלמים או שם השם בהטיותיו השונות (דבר מלכות של חב"ד) - לגנוז.
כתבים שאין בהם את הנ"ל אך עניינם ריבוי תורה ולא פוליטיקה וכד´ (באהבה ובאמונה)- מותר למחזר או להשליך לפח בעטיפת שתי שקיות.
כתבים שכל עניינם פוליטיקה וכד´ (מצב הרוח)- מותר להשליך לפח גם אם יש בהם מעט תורה פה ושם (ללא פסוקים ושמות השם), או לשים במיחזור.

כל טוב