עזרה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 10/01/08 19:15 ג בשבט התשסח

שאלה

שלום לכבוד הרב.

אני יודעת שהתשובה שונה לכל מקרה וכולה, אבל באופן כללי- האם כשמבקשים ממני טובה- אני מחויבת לעשות הכל בשבילה? אפילו אם זה פוגע בי?

אני אוהבת מאוד לתת והכל, אבל לפעמים אנשים אומרים לי שזה לא טוב שאנ י מגזימה ושאני צריכה ללמוד לומר לא. (אני בת 17)

השאלה שלי-האם עלי לעשות כל מה שאני יכולה? כי הרי כמעט כל דבר שמבקשים ממני אם אני ממש ממש אתאמץ אני אוכל לעזור..

זה נוגע להמון המון דברים, השאלה היא האם ה' מצפה ממני לזה..

תודה רבה ותזכה למצוות!

תשובה

שלום וברכה

ישנו כלל הלכתי יסודי של "שלך קודם לשל כל אדם". על כן, לדוגמה, כאשר אדם איבד דבר מה ואביו או רבו איבדו גם כן, ההלכה קובעת כי קודם כל יעסוק במציאת מה שהוא עצמו איבד, ורק לאחר מכן יפנה לאבידת אביו או רבו.
מזה ניתן ללמוד גם לגבי השאלה אותה את שואלת. טוב ויפה ומעולה שאדם עוזר לבריות ואינו מתכנס רק בתוך העניינים שלו. המשנה באבות אומרת כי מי שאומר "שלי שלי שלך שלך" זו מידה בינונית ולדעת תנאים אחרים זו מידת סדום !
ברם, כל זה לא כאשר הוא פוגע בעצמו. טוב יותר לבנות חוט שידרה יציב הדואג לעצמך, ומתוך כך להרחיב את המעגלים ולעזור עוד ועוד.

כל טוב