עולם הבא וגילגול נשמות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 08/08/12 11:39 כ באב התשעב

שאלה

שמישהו ניפטר האם יכול להיות שגם יהיה לו גילגול נשמות וגם הוא יישפט לגן עדן או גיהנום באותו זמן?

האם יש גילגול נשמות לכל יהודי? או רק שנשמה צריכה תיקון אחרי טעות?

רציתי לדעת, איך ניתן לדעת שגיהנום קיים, הוא לא מוזכר בתנ"ך

בתור עולם הבא, אלא רק בתור מקום "גיא בן הינום".

ואם זה קיים, למה הקב"ה לא הזכיר את הדבר הכל כך חשוב הזה.

תודה רבה, שבת שלום, כבוד הרב.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

על ענין השכר לאחר המוות קובע הרמב"ם (הלכות תשובה פרק ח): "הטובה הגדולה שתהיה בה הנפש בעולם הבא אין שום דרך בעולם הזה להשיגה ולידע אותה, שאין אנו יודעים בעולם הזה אלא טובת הגוף ולה אנו מתאוין אבל אותה הטובה גדולה עד מאד ואין לה ערך בטובות העולם הזה אלא דרך משל אבל בדרך האמת שנערוך טובת הנפש בעולם הבא בטובות הגוף בעולם הזה במאכל ובמשתה אינו כן, אלא אותה הטובה גדולה עד אין חקר ואין לה ערך ודמיון, הוא שאמר דוד מה רב טובך אשר צפנת ליראיך וגו'".

העולה מתוך דברי הרמב"ם (ופרשנים נוספים): בגלל שאנחנו יצורים בעלי גוף, לא יכול להיות לנו מושג על הנאות העולם הבא שמתרחשות במציאות ללא גוף.

לכן אין לנו מושג גם על 'גיהנום' שהוא כינוי לייסורים שיש לנפש בעולם הבא.

מסיבה זו התורה לא מזכירה את הדברים הללו. התורה מדריכה את החיים בעולם הזה ולא נכנסת למה שקורה לאחר מכן. התורה אוסרת דרישה אל המתים וכל מה שקשור לכך.

גלגול נשמות - הוא תאור ששיך לחכמת הסוד על פיה יש אפשרות שנשמה תתלבש פעם נוספת בגוף ותשוב לעולם הזה.
הגלגול בא במקום מה שאתה מכנה 'גן עדן' או 'גיהנום'.