עוד על קריאת מגילה לנשים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 07/03/12 17:36 יג באדר התשעב

שאלה

בס"ד

שלום וברכה

קראתי את השאלה הבאה ולא הבנתי כל כך, ואשמח אם הרב יוכל להסביר: https://www.kipa.co.il/ask/show/263107

1. חשבתי שמנין זה 10 גברים, ולא 10 נשים. האם זה נכון?

2. מה הרב התכוון ב"גם נשים עולות במניין הזה"? מה הכוונה עולות? נחשבות לספירה של ה-10? כלומר, גם אם יש 7 גברים ו-3 נשים, זה אומר שיש מניין? והאם מדובר רק במקרה של קריאת מגילה, או שבכל מקום ובכל תפילה?

3. כתוב שם "אין מברכים עליה אלא בציבור" - אין מברכין על מה?

4. האם מותר לנשים לקרוא מגילה לנשים בלבד ולהוציא אותן ידי חובה?

תודה רבה ופורים שמח

תשובה

שלום וברכה

א. מניין הוא עשרה גברים. יש המבקשים לטעון כי מגילה אינה טעונה מניין, אלא קיבוץ של אנשים לפרסומא ניסא, ואם כן נשים נכללות בקהל הזה, שכן כאמור אין צורך במניין לקריאת מגילה לשיטתם. יש היגיון בכך, אם כי אני סובר אחרת.
ב. כמובן שהדיון הזה הוא רק לגבי קריאת מגילה ולא לגבי מניין בכללו בנושאי תפילה.
ג. יש שני סוגים של ברכת המגילה: לפני קריאת המגילה ואחריה. את הברכות שלאחריה מברכים רק בציבור. על כן, הציטוט בשאלה אינו מדויק, והוא צריך להיות "אין מברכים אחריה אלא בציבור".
ד. מותר לנשים לקרוא מגילה לנשים ולהוציא אותן ידי חובה.

כל טוב