עד 7 זיתים!

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 01/09/09 16:35 יב באלול התשסט

שאלה

שלום רב.

ישנה דעה שאומרת שאסור לאדם לאכול יותר ממספר זיתים מסוים (נראה לי שזה 7) והדבר יכול לגרום לשיכחה.

שאלתי היא:

1)מניין לומדים זו?

2)האם זו בגדר הלכה או בגדר מנהג?

תשובה

שלום וברכה!

לא ידוע לי מנין מספר 7, אך באמת מופיע בגמ' מסכת הוריות דף יג עמ' ב אמירה של רב פפא המעוגנת ע"י דברי ר' יוחנן שזית ( הכוונה לפרי ולא לכמות - ע"פ המהרש"א) משכח לימוד תורה של שבעים שנה ולעומתה שמן זית מחזיר לימוד של שבעים שנה.

מהרש"א מסביר שיש לכך סימוכין מהפסוק המתאר שבעת המינים שבהם נתברכה הארץ. בפסוק לא כתוב "זית", אלא "שמן" והכוונה שאין שבח בזית, אלא ההיפך הוא שמשכיח לימוד, אלא השבח בשמן זית המחזיר לימוד.

לא מדובר בהלכה, אלא בהמלצת חז"ל ע"פ הבנתם של דברים העמוקים הקיימים במציאות ולא ידועים אפילו למדע, אך נרמזים ע"י הקב"ה.

רבים וטובים אוכלים זיתים ואין בכך כל עברה. אספר רק מה שאני חש על בשרי ואולי המעשה שלי יכול להוכיח צדקת דברי חז"ל. אני אישית לא אוכל זיתים כלל, אלא רק שמן זית. אין הדבר נובע מתוך הקפדה על דברי חז"ל במסכת הוריות, אלא פשוט זיתים לא ערבים לחכי. ועובדה היא אני עדיין זוכר מה שלמדתי בבית ספר כאילו זה היה אתמול ( ועברו מאז כבר שנים לא מעטות ) ואפילו יכול לספר מה בדיוק היה בשיעורים ואפילו בכיתה א'. מכאן אני יכול רק להבין שמדובר בסגולה למי שלא רוצה לשכוח תלמודו.

בברכה,

חיים דב בריסק