עבודה זרה וציור

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 06/06/07 00:32 כ בסיון התשסז

שאלה

לאחרונה שמעתי שעלולה להיות בעיה עם ציור של שמש, ירח וכוכבים. באילו מקרים ציור כזה הוא באמת אסור? האם ציור "ילדים" עם שמש מחייכת הוא בעייתי? האם מותר לצייר ירח וכוכבים, בצ'ופר "לילה טוב" למשל...? היכן נמתח הגבול, אם בכלל.

הייתי שמחה אם תוכלו להרחיב, כי זה נושא שבאמת לא חשבתי שעלול להיות בעייתי (הכוונה כאן היא, כמובן, לא לציורים של שמש ירח וכוכבים כאובייקטים מרכזיים אלא כמוטיבים של איור ופרטי רקע)

תודה רבה ויום טוב.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

הבעיה היא לפסל או להחזיק צורה של כל הנ"ל (יש להוסיף גם צורת אדם היינו פסל)
לגבי ציור הרמב"ם והשו"ע מקילים רק בצורת אדם ולא בשמש וירח, והרמ"א מקל רק אם מדובר במשהו השייך לרבים לציבור שאין חשד שזה מיועד לע"ז.
כאשר הציור לא מתיימר לדייק אלא הוא הומוריסטי וכדומ' או שזה כלל לא דומה כמו שעושים הילדים אז מותר (אגרות משה ח"ה סימן ט), אך צריך להקפיד שלא לנסות ולצייר באופן מדוייק את השמש והירח והכוכבים.

לגבי צורת אדם הפוסקים מקילים אפילו כפסל כשעושים אותה באופן שאינה שלימה כגון ללא יד אחת וכדומ´.
לגבי בובות שהן בעצם צורת אדם, הנוהג הוא להקל אפילו שהן שלימות, כנראה בגלל שהן למשחק שזה הרבה יותר מבזה מאשר פסל שהוא לנוי

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן