עבודה בתושב"ע על הרפורמים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 06/12/06 17:29 טו בכסלו התשסז

שאלה

בס"ד

כבוד הרב,

במסגרת בחינת הבגרות בתושב"ע לאולפנות הדתיות, אנו מתבקשות להגיש עבודת פרוייקט על דילמה כלשהי שבה אנחנו מתעניינות ורוצות להעמיק.

הנושא שבו אני בחרתי הוא נושא ה"זרמים" ביהדות. בחרתי להתמקד ולחקור את שלושת הזרמים הגדולים- אורטודוכסים, רפורמים וקונסרבטיביים.

שאלותי:

* תומכי הזרם הרפורמי טוענים שזרם זה יאחד את עם ישראל ויכניס למסגרת הדת גם יהודיים שלא הסתדרו בזרם האדוק והשמרני יותר, הזרם האורטודוכסי.

השאלה: האם אין חשש שמיסודו של הזרם הרפורמי יגרום דווקא לקרע ופיצול בישראל ולא לאיחוד?

* רבנים רבים (אורטודוכסים) סוברים ש"עדיף" החילון על פני הזרמים הרפורמי והקונסרבטיבי, מכיוון שאדם השייך לזרמים אלו בטוח שזו האמונה הנכונה והרמה הדתית האידיאלית. לעומת זאת אדם חילוני יודע שהוא חילוני ולכן אם ירצה לחזור בתשובה או להתחזק יהיה לו לאן לשאוף.

לעומת זאת ישנם רבנים אורטודוכסים אחרים שמאמינים שעדיף להשתייך לאיזשהו זרם מאשר להתחלן לגמרי. כך יזכה אותו אדם לקיים לפחות מס' מצוות.

השאלה: האם "עדיף" לא לקיים בכלל מצוות, או שמא עדיף לפחות לקיים חלק מהמצוות ולשנותן?

אשמח אם אוכל לקבל תשובה מעמיקה ומפורטת מכמה שיותר אנשים שיוכלו להאיר את עיניי ולחשוף בפניי כמה שיותר גישות ודיעות.

תשובה

ב"ה

שלום.

1)בודאי שיש חשש. אם נקבל את הגישה שלהם למשל בנוגע לנישואי תערובת עם גויים אז לא ישארו יהודים....
2)זה תלוי מאיזה מקום זה נובע בנפש האדם.
אם האדם בא מתוך גישה של ניגוח וביצוע רפורמה בדת משה וישראל הרי שזה שלילי ואם זה נובע אצל האדם מעצת היצר הרע ללא מניע אידיאולוגי אז זה חיובי.

ודעי לך שרפורמה משמעותו שינוי. הרפורמים מנסים לשנות .למשל סידור התפילה וסדר התפילה הוא שונה.
ולכן ההתנגדות שלנו אל הרפורמים היא מוחלטת ללא פשרות !!!!
לעומתם הקונסרווטיבים יותר קרובים לאורטודוקסים וההבדלים הם דקים ,כגון הסידור הוא אותו סידור אבל הישיבה בבית הכנסת היא מעורבת.
יש לנהוג כלפיהם ביחס של אהבה ואחווה שלום ורעות. ולנסות להִדבר ולדבר ולקרב אותם בעבותות של אהבה בין אדם לחברו ובין אדם לבוראו.שהרי למרות שיש חילוקי דעות ואנו לא מסכימים לדרכם ושוללים אותה מכל וכל הם יהודים אחינו הם ומצווה להשיבם לדרך האמת באהבה ובשלום .

ועייי נא בתשובתי ובקישורים שם ב:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=13507
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=9743

וראי גם בתשובתו של הרב שמואל אליהו ב:

https://www.kipa.co.il/ask/show/8923

בהצלחה,

עוזיאל אליהו,

.