סתירות בעזרא ונחמיה

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 08/05/07 14:27 כ באייר התשסז

שאלה

שלום רב,

יש לי שאלה, איך ליישב את הסתירום בנוגע למספר העולים מבבל בספר עזרא ונחמיה?

כי הרי בנחמיה המספר שנספר לפי פירוט העולים מבבל הוא 31081 והחישוב הסופי בספר נחמיה הוא 42360

"נחמיה פרק ז

אֵלֶּה בְּנֵי הַמְּדִינָה, הָעֹלִים מִשְּׁבִי הַגּוֹלָה, אֲשֶׁר הֶגְלָה, נְבוּכַדְנֶצַּר מֶלֶךְ בָּבֶל* וַיָּשׁוּבוּ לִירוּשָׁלִַם וְלִיהוּדָה, אִישׁ לְעִירוֹ. ז הַבָּאִים עִם-זְרֻבָּבֶל, יֵשׁוּעַ נְחֶמְיָה עֲזַרְיָה רַעַמְיָה נַחֲמָנִי מָרְדֳּכַי בִּלְשָׁן מִסְפֶּרֶת בִּגְוַי--נְחוּם בַּעֲנָה: מִסְפַּר, אַנְשֵׁי עַם יִשְׂרָאֵל. {ס} ח בְּנֵי פַרְעֹשׁ--אַלְפַּיִם, מֵאָה וְשִׁבְעִים וּשְׁנָיִם. {ס} ט בְּנֵי שְׁפַטְיָה, שְׁלֹשׁ מֵאוֹת שִׁבְעִים וּשְׁנָיִם. {ס} י בְּנֵי אָרַח, שֵׁשׁ מֵאוֹת חֲמִשִּׁים וּשְׁנָיִם. {ס} יא בְּנֵי-פַחַת מוֹאָב לִבְנֵי יֵשׁוּעַ, וְיוֹאָב--אַלְפַּיִם, וּשְׁמֹנֶה מֵאוֹת שְׁמֹנָה עָשָׂר. {ס} יב בְּנֵי עֵילָם--אֶלֶף, מָאתַיִם חֲמִשִּׁים וְאַרְבָּעָה. {ס} יג בְּנֵי זַתּוּא, שְׁמֹנֶה מֵאוֹת אַרְבָּעִים וַחֲמִשָּׁה. {ס} יד בְּנֵי זַכָּי, שְׁבַע מֵאוֹת וְשִׁשִּׁים. {ס} טו בְּנֵי בִנּוּי, שֵׁשׁ מֵאוֹת אַרְבָּעִים וּשְׁמֹנָה. {ס} טז בְּנֵי בֵבָי, שֵׁשׁ מֵאוֹת עֶשְׂרִים וּשְׁמֹנָה. {ס} יז בְּנֵי עַזְגָּד--אַלְפַּיִם, שְׁלֹשׁ מֵאוֹת עֶשְׂרִים וּשְׁנָיִם. {ס} יח בְּנֵי, אֲדֹנִיקָם--שֵׁשׁ מֵאוֹת, שִׁשִּׁים וְשִׁבְעָה. {ס} יט בְּנֵי בִגְוָי, אַלְפַּיִם שִׁשִּׁים וְשִׁבְעָה. {ס} כ בְּנֵי עָדִין, שֵׁשׁ מֵאוֹת חֲמִשִּׁים וַחֲמִשָּׁה. {ס} כא בְּנֵי-אָטֵר לְחִזְקִיָּה, תִּשְׁעִים וּשְׁמֹנָה. {ס} כב בְּנֵי חָשֻׁם, שְׁלֹשׁ מֵאוֹת עֶשְׂרִים וּשְׁמֹנָה. {ס} כג בְּנֵי בֵצָי, שְׁלֹשׁ מֵאוֹת עֶשְׂרִים וְאַרְבָּעָה. {ס} כד בְּנֵי חָרִיף, מֵאָה שְׁנֵים עָשָׂר. {ס} כה בְּנֵי גִבְעוֹן, תִּשְׁעִים וַחֲמִשָּׁה. {ס} כו אַנְשֵׁי בֵית-לֶחֶם וּנְטֹפָה, מֵאָה שְׁמֹנִים וּשְׁמֹנָה. {ס} כז אַנְשֵׁי עֲנָתוֹת, מֵאָה עֶשְׂרִים וּשְׁמֹנָה. {ס} כח אַנְשֵׁי בֵית-עַזְמָוֶת, אַרְבָּעִים וּשְׁנָיִם. {ס} כט אַנְשֵׁי קִרְיַת יְעָרִים כְּפִירָה וּבְאֵרוֹת, שְׁבַע מֵאוֹת אַרְבָּעִים וּשְׁלֹשָׁה. {ס} ל אַנְשֵׁי הָרָמָה וָגָבַע, שֵׁשׁ מֵאוֹת עֶשְׂרִים וְאֶח

תשובה

שלום וברכה!
א. גם בספר עזרא ישנו סיכום, בפסוק סד, והסמפר זהה לסיכום שבספר נחמיה..
ב. אכן- בספר עזרא (ולטענתך גם בנחמיה- ולא בדקתי אותך) ישנו פער בין הסכום המפורט לבין הסיכום, ובדעת מקרא יש כמה הצעות-1. הביטוי "כל הקהל כאחד" מלמד שייתכן שבמניין נימנו גם יהודים שהיו בארץ ומצאם זרובבל בארץ- אך נמנו בסיכום עם כולם. 2. ייתכן שחלק מהעולים לא היו העולים שגלו ע"י נבוכדנצר, אלא גלו בזמנים אחרים- ולכן לא נמנו.
ג. אכן- ישנה סתירה בין הפירוט שבספר עזרא לבין הפירוט שבספר נחמיה, אך הפער הוא פחות מ-1500, וכנראה נובע משיטות חישוב שונות. (אשמח אם מי מהגולשים יתרץ זאת יותר)

בברכה
ישראל