ספר תורה בעזרת נשים

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 28/04/08 10:11 כג בניסן התשסח

שאלה

שלום הרב

לפי מיטב ידעתי מותר לעבור דרך בעזרת נשים עם ספר תורה מדוע לא נוהגים כך?

תשובה

שלום רב,
אני מניח שכוונתך בשאלה היא לכך שיעברו עם ספר התורה כדי שהנשים תוכלנה לנשקו. ובכן מבחינה הלכתית אין הדבר כה פשוט. אמנם הרמב"ם והמחבר בשו"ע פסקו שמותר לאישה להיכנס לבית הכנסת ולגעת בשפר התורה גם בעת נידותה, אולם יש פוסקים האוסרים זאת, ודעת הרמ"א כמותם. גם בין המקלים לעניין כניסה לבית הכנסת יש המחמירים בעניין נגיעה בספר התורה. אמנם הלכה למעשה דעת רבנים רבים בזמננו, וגם אני הקטן ביניהם, שיש לסמוך בזמננו על הדעות המקלות, אולם, מובן מהדברים מדוע לא ממהרים לשנות את המנהג לגבי הולכת ספר התורה, מה גם שיש הסבורים שיש לקצר את דרך הילוכו של ספר התורה אל הבימה וממנה, שכן כבודו הוא שייגשו אליו על מנת לנשקו, ולא שיצטרך "לטייל" אל הקהל. לאור כל זאת אם מדובר בבית כנסת בו יש לנשים משאלת לב חזקה לנשק את ספר התורה, ואפשר לעשות זאת בנקל, יש על מה לסמוך להקל (כדרך שהתיר הרמ"א לנשים להיכנס לבית הכנסת בימים נוראים, בניגוד לשיטתו הכללית, על מנת "לעשות נחת רוח לנשים" (יו"ד רפב), אולם באופן הרגיל אין סיבה לשנות מן המנהג הקיים.

בברכה נאמנה,
רונן לוביץ