סעודת פורים בערב שבת

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 09/03/08 06:15 ב באדר ב'

שאלה

השנה שפורים יצא ביום שישי מתי צריך לקיים את סעודת פורים?

תשובה

שלום,

להלן מה שפירסם הרב ישראל סמט בגרעין התורני בלוד:

את סעודת פורים ביום יד שחל בערב שבת, אפשר לאכול בשני זמנים:

א. הרמ"א פוסק (תרצ"ה ב) שכשחל פורים בערב שבת, יעשו את הסעודה בשחרית מפני כבוד השבת. וכן במ"ב, אף שהביא מי שמקל להתיר קודם תחילת שעה עשירית.

ב. בעם ישראל התקיים מנהג נוסף, להתחיל את הסעודה לפני שבת, ולהמשיך אותה לתוך השבת, באופן שתפילת ערבית תהיה לאחר הסעודה.

על כל משפחה להחליט מהי המסגרת המתאימה לה, כך שתוכל לשמוח בצורה הטובה ביותר את שמחת חג הפורים, ולענג את השבת כהלכתה.

להלן דיני הסעודה לפי האפשרות השניה:

א. תפילת מנחה: יש להקדים ולהתפלל לפני הסעודה.

ב. מבעוד יום מתחילים את הסעודה, ומקיימים סעודת פורים.

ג. הדלקת נרות: הנשים מדליקות נרות בשעה 17:31. נשים נוהגות לקבל שבת בהדלקת הנרות, ולכן מהדלקת הנרות הן אסורות באכילה ושתיה עד לאחר הקידוש, אלא אם כן התנו בפיהן שלא לקבל שבת בהדלקת הנרות.

ד. משפחות שמתארחות זו אצל זו, צריכות לזכור לכוון את שעוני השבת לפני היציאה לסעודה.

הדלקת הנרות יכולה להיות במקום הסעודה אצל המשפחה המארחת. ניתן גם ללכת להדליק בבית, ולחזור להמשך הסעודה. ראוי שבשעה שחוזרים הביתה יהיה אור בבית.

ה. קבלת שבת: מספר דקות לפני השקיעה (השקיעה בשעה 17:53) יש להפסיק לאכול ולשתות, ולקבל שבת.

ו. לאחר השקיעה, מביאים לחם משנה, ופורסים מפה על כל הלחם שעל השולחן.

ז. מקדשים על כוס של יין. המקדש, שמן הסתם כבר ברך בסעודה בורא פרי הגפן כדי לשתות יין, מקדש ללא ברכת הגפן. מי שטועם מן הקידוש ועדיין לא ברך בורא פרי הגפן בסעודה, יברך לעצמו.

ח. בוצעים לחם משנה, ואוכלים לכל הפחות כזית, ללא ברכת המוציא.

ט. מן הראוי לאכול כביצה (או לכל הפחות כזית) פת, לאחר צאת הכוכבים (18:17). ראוי לאכול אז לפחות מאכל אחד מיוחד לכבוד שבת.

י. בברכת המזון מזכירים על הניסים ורצה.

יא. לאחר הסעודה: תפילת ערבית של שבת.

פורים שמח!

ידידיה