סיר שבישלו בו בשבת

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 09/09/07 11:29 כו באלול התשסז

שאלה

שאלה 1- יש לנו שכנה שמקפידה על כשרות. יש לה הפרדת בשר וחלב וכו'. אינה שומרת שבת.

אינני יודע האם:

טבלה הכלים.

האם נעשה שימוש בכלים בשבת.

האם מותר לאכול אצלה ו/או לקבל אוכל מבושל ממנה? האם התשובה משתנה במידה ואדע מתישהו בוודאות התשובות לשאלות הללו).

שאלה 2 - אני צמחוני ולא אוכל שום בשר. האם אני יכול לאכול אצל אחרים, רק צמחוני, הגם שאינני בטוח בכשרות שם. האם מותר/צריך/רצוי לברר אצל אדם מה הכשרות שהוא שומר טרם אוכלים, או שיש להניח שהדברים כשרים כעקרון?

תשובה

שלום רב
טבילת כלים אינה אוסרת את האוכל. לגבי בליעת האוכל שנאסר בשבת מדין בישול הרי שנאסר הוא לאותה אשה ולאחרים, שלא היה בדעתה עליהם, מותרים נראה שאין איסור, בתנאי שאכן, היא שומרת כשרות.
על זה אני מפקפק, כיון, שאצל רבים שמירת הכשרות אצלם היא חלקית, ורבו דיני הכשרות, לכן, אין לסמוך על מסורתית בלי בדיקה שהיא מדקדקת בדיני הכשרות השונים, ובמיוחד בשנת השמיטה.
צמחוני לא יכול התיר לעצמו לאכול במקומות לא כשרים, גם רק צמחוני . חייבים לברר את פרטי הכשרות ולא לסמוך על המזל.

כל טוב ושנה טובה,
חיים רטיג, ישיבת ההסדר "בינות" רעננה.