סומק, חמץ בפסח וקטניות-דחוף!!

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 17/03/07 23:46 כז באדר התשסז

שאלה

שלום,יש לי כמה שאלות מכמה נושאים שונים:

א.האם מותר לשים סומק בשבת?וצללית?-כי אמרו לי שבגלל שזה אבקה אז אולי מותר...

ב.מדוע אסור לאשכנזים לאכול קטניות בפסח?מאיפה הובא האיסור לכך?

ג.מה נכלל בגדר חמץ?ועל מה אסור לאכול חמץ בפסח?

תודה מראש!:)

תשובה

א. אינני בקי (לשמחתי...) בסוגי האיפור השונים. "שמירת שבת כהלכתה" מביא כמה מגדולי האחרונים שאוסרים שימוש באבקות איפור, אם בגלל שבדרך כלל מעורב בהם חומר הגורם להם להידבק בפנים, ואפילו אם לא – הוא מביא דעות שעצם הצביעה אסורה בשבת וביום טוב. (פרק י"ד סעיף נ"ט ובהערות על סעיף זה).
ב. מקורו של מנהג האשכנזים שלא לאכול קטניות בפסח כנראה או משום שפעמים רבות מעורבים בקטניות גרעיני דגן שבישולם גורם להם להיות חמץ גמור, או משום שקמח קטניות דומה לקמח דגנים ועלולה להיגרם טעות.
ג. חמץ הוא כל אחד מחמישה מיני דגן (חיטה, שעורה, שיבולת שועל [קווקר], כוסמת ושיפון) שנרטב במים ושהה זמן שההלכה מגדירה אותו כחמץ. גם מאכל אחר שמעורב בו חמץ, בתנאים שמובאים בהלכה, הוא חמץ.
אם הבנתי נכון את השאלה על מה אסור – שכוונתך היא מדוע אסור חמץ בפסח (לא רק לאכול אלא גם לא יראה ולא יימצא) – התשובה פשוטה בתכלית: התורה אסרה חמץ בפסח.