סוכות

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 13/10/11 19:31 טו בתשרי התשעב

שאלה

שלום כבוד הרב.

חג סוכות עבר לי לא ממש טוב, היו לי ה-מ-ו-ן מריבות עם ההורים לגבי הישיבה בסוכה ולגבי כל שמירת החג ובכיתי הרבה, וזה ציער אותי כי בחג הזה צריך לשמוח ודי הייתי עצוב ביום הזה. כל היום שמעתי קולות מהטלוויזיה ולא התייחסתי וכבר חשבתי להתייאש ולחלל אך בסוף לא עשיתי זאת...

יש לי כמה שאלות.

1) אני ממש מודאג לגבי כשרות הסוכה! אני וסבתא שלי הכנו אותה אתמול, ורק שני צדדים של הסוכה הם בדים. יש עוד קצת בצד נוסף של הסוכה וזהו. כלומר רק 2 צדדים וחצי מהסוכה מוקפים בסדינים. זה בסדר שרק 2 צדדים מוקפים בסדינים ועוד קצת מהצד השלישי? משהו נוסף.. סבתא שלי לא שמה סכך על כל הסוכה, היא שמה אולי 5 ענפים על חלק מהסוכה.. כלומר על מוטות ברזל היא שמה 5 ענפים בערך.. וזה השאלה הנוספת- מותר לשים על מוטות ברזל את הסכך? שמעתי שזה חוצץ בין אדם לשמיים או משהו כזה.. אני ממש פוחד על כשרותה של הסוכה.

2) שמעתי ממישהו שצריך לברך על נטילת לולב גם בליל סוכות, אז אתמול אחרי הקידוש עשיתי נטילת לולב. בבוקר הבנתי שעושים רק בבוקר ולא בערב... ובירכתי פעמיים 'שהחיינו' ופעמיים על נטילת לולב באותו יום כביכול (כי היום של היהודים מתחיל מהשקיעה). אז מה קרה אם בירכתי פעמיים? זה נחשב טעות, כלומר לא ידעתי על זמן קיום המצווה? ואת הנטילת לולב צריך לעשות בכל בוקר, נכון? זה במקום הנחת תפילין? וחייב לקשור את כל המינים בחוט כלשהו, כי אתמול החזקתי את הכל ביחד בלי חוט מחבר.

3) מחר חובה לעשות את הקידוש בסוכה? ההורים שלי לא רוצים לעשות בסוכה, הם רוצים לעשות בבית.

אני לא מתכוון בשבוע הקרוב לישון בסוכה או משהו כזה ואני לא אעביר את המחשב לשם, אבל אני מתכוון להיות שם שעתיים ביום לפחות. מה גם שאין סיכוי שההורים שלי יסכימו שאישן בסוכה או אהיה כל היום שמה.

תודה מראש.

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

1. כדי שהסוכה תהיה כשרה צריך שתי דפנות ודופן שלישית אפילו חלקית,

ראשית צריך לקשור חזק את הבדים שלא יהא חשש שיקרעו,

דופן שלישית יכולה להיות ברוחב של שבעה טפחים כחצי מטר, בגובה 80 ס"מ, אם תצמיד חתיכת קרש כזה לסוכה יש לך 3 דפנות.

ביחס לסכך, צריך לצופף את הענפים למקום אחד ליד הדופן האמצעית ושם תוכל לשבת.

בכל מקרה אם תוכל לשאול רב או אדם אחר שיכול לסייע לך בהכשרת הסוכה.

2.בליל החג לא נוטלים לולב רק ביום.

מה שברכת בבוקר קיימת מצוה, והברכות בלילה היו לבטלה בשוגג כי לא ידעת.

כל יום נוטלים לולב בבוקר ומברכים על נטילת לולב,
אבל שהחיינו מברכים רק ביום הראשון שנוטלים.
בשבת לא נוטלים לולב.

מצוה זו לא באה במקום תפילין אלא זו מצוה אחרת.
ובחול המועד לא מניחים תפילין.

לא חייבים לקשור את המינים, ואם נטלת כך קיימת מצוה,
אבל משום נוי מצוה לאגוד אותם עם חוט גומי או ענף.

אם תוכל תעשה קידוש בסוכה ותאכל כביצה לחם, ושאר סעודה לאכול בבית בלי פת.

אבל הכי חשוב הוא לשמור על ערוץ תקשורת תקין עם ההורים, חשוב לדבר אליהם בנחת, להסביר ולבקש, אם יראו שאתה מתנהג בצורה רגילה ורגועה ולא דורש מהם שינויים הם יבואו יותר לקראתך, זה תהליך לא פשוט אבל שווה את המאמץ.

אשמח לשוחח אתך בטלפון, 052-7710491

בברכת מועדים לשמחה,

דני ארגמן