סוכה וספר תורה

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 08/02/07 10:28 כ בשבט התשסז

שאלה

שלום,

למה לא מברכים על בניית סוכה? מה המקור לכך?

וגם- האם מברכים על כתיבת ספר תורה? מתי? ומה המקור לכך?

תודה מראש,

תשובה

לשואלת שלום רב.
ע"פ ההלכה המקובלת לא מברכים על בניית סוכה. והטעם הוא שאנו מברכים על קיום המצווה ולא על הכנתה. אמנם מעניין לציין שבתלמוד הירושלמי מופיעה ברכה גם על האמצעים, גם על הכנת המצווה, ולא רק על עשייתה. אבל להלכה כאמור לא מברכים על הכנת המצווה. וכך לגבי עיבוד שופר וכתיבת ס"ת ותפילין לא מברכים.
בברכה
אפי קיציס

הרחבה:
יש במדרש שהקב"ה ציווה על האדמה להוציא "עץ פרי עושה פרי", והארץ חטאה והוציאה "עץ עושה פרי" כלומר האדמה נצטוותה להוציא עץ שטעם העץ כטעם הפרי, והארץ חטאה ולא עשתה כך. הרב קוק מבאר את משמעות הדבר ואומר, שהעץ הוא האמצעי לפרי, שהוא המטרה. וכוונת הבריאה היתה שגם כשאדם עוסק באמצעים הוא כבר יחוש את הטעם כלומר ירגיש את אותה הרגשת התעלות של העיסוק במטרה. וכיון שחטא, הוציאה הארץ עץ עושה פרי" כלומר רק בזמן העיסוק במטרה, מרגישים את הטעם, אבל בזמן העיסוק באמצעים לא. ולכן תלמוד בבלי, שנכתב בגלות לא מברכים על האמצעים, ובתלמוד הירושלמי מברכים גם על האמצעים.