סוכה בגשם

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 02/09/03 14:59 ה באלול התשסג

שאלה

שלום רב

הפעם בסוכות עקב השנה המעוברת יש יותר סיכוי שירדו גשמים.

למיטב ידיעתי, כשיורד גשם יש לעלות הביתה, אך אני גם מעוניין לכסות את הסכך כדי שהסוכה לא תירטב (החשמל והמיטה).

1. האם יש בעיה עם זה ביו"ט?

2. האם יש בכלל בעיה בזה, שכן כשאני אוריד את הכיסוי, בעצם אני "מכשיר" את הסוכה מחדש, ואולי זה תעשה ולא מן העשוי?

3. הדפנות שלי הן יריעות, ואני סוגר את הסוכה בלילה ע"י קשירה (שלא ייכנסו מיני מזיקים..) - יש עם זה בעיה ביו"ט?

4. באילו הזדמנויות יש לברך "לישב בסוכה"?

תודה רבה

רז.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

1)אסור.כי אתה יוצר אוהל.
3)מותר לך לקשור.
4)אני מעתיק לך את ההלכות הקשורות לירידת גשמים.
מתוך ספר הלכות חגים של הרב מרדכי אליהו שליט"א)

נד.
כשיורד גשם - פטור מן הסוכה. באילו גשמים פטור? אם גשמים יורדים לתוך הסוכה שאם יפלו לתוך התבשיל יתקלקל האוכל, פטור מהסוכה. \שו"ע תרלט סע' ה\.
נה.
אם התחיל לאכול בסוכה ואחר כך ירדו גשמים ונכנס לתוך הבית והמשיך לאכול גם בבית, או שמחמת הגשמים התחיל לאכול בבית, ואחר כך פסקו הגשמים, גומר סעודתו בבית ואינו מחוייב להפסיק סעודתו בבית וללכת לסוכה, אבל אם לא התחיל לאכול - חוזר לסוכה. \שו"ע שם סע' ו. מ"ב שם ס"ק לז, לח כה"ח ס"ק פב\.
נו.
כשחם מאוד - יותר מהרגיל, ויש צער לשבת בסוכה, אפשר וכדאי להפעיל בתוכה מאוורר וכדו' כשם שהוא עושה בביתו. ואם אי אפשר והחום קשה מאוד יצא מהסוכה בכפיפת קומה. \ע"ז ג ב\.
נז.
כשקר מאוד - והמאכלים נקרשים בתוך הסוכה, פטור מן הסוכה, ודבר זה אינו שכיח בארץ ישראל. \כה"ח תרלט ס"ק סח\.
נח.
היוצא מן הסוכה - בגלל גשמים וכדו', יצא ממנה בצער כעבד שמזג כוס לרבו ושפך לו רבו קיתון על פניו. ואם אינו יוצא משם, נקרא הדיוט ואינו מקבל שכר על ישיבתו, ובמקרה זה אינו רשאי לברך "לישב בסוכה" משום דהוי ברכה לבטלה. \רמ"א תרלט סע' ז\.
ליל חג ראשון
נט.
בלילה הראשון - אפילו אם יורדים גשמים מועטים ומצטער קצת - יש אומרים שיאכל "כזית" בסוכה ויברך "לישב בסוכה". ולדעת מרן אינו כן, \שו"ע ורמ"א תרלט סע' ה\ אלא יחכה זמן מסויים עד שיפסק הגשם ורק אז יאכל "כזית" ויברך "לישב בסוכה". ובלבד שלא יהיה לו או לבני ביתו צער בגלל - המתנתם. שאם יש צער לחכות, יקדש ויאכל בבית מיד. וכשיפסקו הגשמים ייכנס לסוכה, יברך "לישב בסוכה" ויאכל "כזית" לחם, והאוכל "כביצה" תבוא עליו ברכה.

בברכה,

עוזיאל

.