שאלה
לרב יובל שרלו שלום וברכה
רקע: אני מתגורר בכפר ורדים. בכפר יש בית כנסת קונסברטבי שמשתתפיו הם בעצם אנשים חילוניים שבית הכנסת האורתודכסי לא הצליח למשוך אותם אליו, ובעצם אינם קונסברטיבים [ למעט בודדים].
יצא לי להעביר כמה שיעורים שם וכעת אני מתלבט אם יהיה זה נכון להעביר שם סדנא זוגית.
צדדי השאלה:
האם יש קדושה בבית הכנסת ?
אם כן האם זה נכון להעמיד מחיצה בין ארון הקדש למעגל המשתתפים ולקיים את הסדנא?
הסדנא כוללת קטעי וידאו שיש שם לפעמים נשים בלבוש מלא כמובן אך לא תמיד צנוע [חולצה ללא שרוול או חולצה קצת פתוחה ]
חשוב להדגיש שאם הסדנה תתקיים במקום אחר אז אאבד חלק ניכר מחברי בית הכנסת שלא יקחו חלק [הבית כנסת הוא מקום הקהילה עבורם]
אני מקווה שאני מעיד על עצמי נכונה שכוונתי לקדש שם שמיים ולא חלילה אחרת.
אודה לתשובתך ואשמח אם תיתן לי מקורות לדבר
שנה טובה
תשובה
שלום וברכה
א. השאלה האם יש קדושת בית כנסת במקום קונסרבטיבי היא שאלה שקשה למצוא לה מקורות. הויכוחים הם כמובן רבים, ומאוד אידיאולוגיים. יש שיטענו כי מקום בו אין הפרדה בין גברים לנשים מפקיע מעצמו את דמות בית הכנסת ועל כן גם את קדושתו. אולם נראה לי כי זו פסיקה פוסלת וגורפת, ולדעתי יש לדון בכל מקרה לגופו – האם מדובר באנשים חילוניים המתייחסים למקום כאל בית תרבות ועל כן אין בו קדושת בית כנסת או שמדובר באנשים השייכים לזרם הקונסרבטיבי ויש לראות את המקום כקדוש בקדושת בית כנסת.
ב. סדנת זוגיות היא חלק מהיחס הכללי לשלום בית, שהוא דבר מהותי בתורת ישראל, ויש לקיימו. יש לשים מחיצה אפוא בין מעגל המשתתפים ובין ארון הקודש.
ג. שאלת סרטי הוידיאו וצניעותם תלויה מאוד בהקשר. אם הסרטים צנועים – גם אם הלבוש אינו נאות אינו סיבה יחידה לאיסור.
כל טוב ובהצלחה גדולה