נישואין לשתי נשים

חדשות כיפה הרב איתן זן-בר 18/12/08 21:11 כא בכסלו התשסט

שאלה

שלום, רציתי לדעת האם מותר בימינו להתחתן עם 2נשים, אני יודעת שיש את חרם דרבינו גרשום. אשמח אם תוכל לפרט בעניין החרם- היכן הוא כתוב? האם זה נחשב ממש הלכה, או מנהג? האם רק קהילות אשכנז קיבלו זאת על עצמם? מדוע פעם זה היה מותר? שמעתי על אדם דתי שנשוי ל-2 נשים, יכול להיות שהוא קיבל היתר מיוחד?.. תודה רבה..

תשובה

שלום
חרם דרבינו גרשום מאור הגולה, מופיע באבן העזר סימן א (שלחן ערוך )
אמנם הוא התקבל רק אצל בני אשכנז וגם עברו 1000 שנים שהוקצבו לחרם, אך הדבר הפך לדבר מקובל ובז'רגון ההילכתי הדבר נקרא נדר שקיבלו בני אשכנז.
גם לשאר העדות הדבר אסור כי ההלכה קובעת שצריך לבקש את רשות האשה אם מנהג המקום לשאת אשה אחת.
כמובן שאף אשה לא תתן רשות לשאת אשה נוספת "צרה".
דרך אגב כל מקום בתנ"ך שמוזכרות שתי נשים במשפחה, יש עם זה קשיים, לאמוראים לא ניתקלנו במושג שתי נשים.
יש מצבים מאד מיוחדים שבית דין נותן אישור לשאת אשה שניה, כגון שהאשה הראשנה מאושפזת ללא יכולת לתפקד, או שברחה ולא נודע מקומה כדי שתקבל גט.
ברכה והצלחה