נוסח ליל הסדר

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 25/01/12 18:07 א בשבט התשעב

שאלה

למרות שפסח לא קרוב:

א. למה ב"ארמי אובד אבי..." לא דרשים את הפסוק "ויביאנו אל המקום הזה..."

ב. מה ההבדל העקרוני בין הנוסח הבבלי והירושלמי, ולמה נוהגים לקרוא את הבבלי.

ג. בנושא אחר - מצד אחד כתוב ב"דרש רבי שמלאי, למה הולד דומה במעי אמו..." שמשביעים אותו שיחשוב את עצמו לרשע, אבל מצד שני כתוב שצריך אדם לחשוב את עצמו לבינוני. ורבי נחמון ודאי לא מסתדר עם מדרש זה.

תשובה

א.השאלה לא מובנת. ההגדה עוסקת בסיפור היציאה ממצרים ולא בהגעה לארץ ישראל, ולכן בפשטות היא דורשת את כל מה שקשור לירידה למצרים.
ב. מי אמר שיש הבדל בין הנוסחים? לא מצאתי בירושלמי נוסח אחר.
ג. לא מקשים ממדרש על מדרש אחר. כל מדרש לעצמו בא להדגשי נקודה מסוימת, מה גם שיכול להיות שמדובר בדעות שונות. במדרש שמובא אחרי רבי שמלאי מדובר על כך שהאדם כל הזמן צריך לשוב שהוא יכול להשתפר יותר ושהוא יכול להיות יותר צדיק. לגבי בינוני אתה מוזמן ללמוד את פירושו של בעל התניא למושג זה ולראות שזה בעצם צדיק בשפתינו.