משמרת במד''א בשבת

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 30/09/07 00:38 יח בתשרי התשסח

שאלה

שלום כבוד הרב,

יש לי שאלה שמטרידה אותי,חברה שלי שמתנדבת כבר שנתיים במד"א והיא אינה חזקה כל כך בדת עשתה בשבת משמרת..היה לי קשה לשמוע שהיא עשתה דבר כזה ורציתי לדעת האם בכלל מותר לעשות משמרות בשבת?אף שזה כביכול מותר כי זהו פיקוח נפש.ולפי דעתי יש הרבה מתדנבים לא דתיים שיכולים לעשות זאת..

תודה רבה,שבוע טוב!

תשובה

באופן כללי מותר להתנדב למשמרת בשבת, ומותר לבצע כל פעולה הכרוכה בחילול שבת ואשר עשויה להביא להצלת נפשות. אולם יש ללמוד היטב הלכות שבת ולברר את השאלות המתעוררות כדי לדעת כיד להימנע מפעולות מיותרות של חילול שבת שאין להן הצדקה. אין סיבה להשאיר את ההתנדבות למי שאינם שומרים שבת, אלא אדרבה, עדיף שיהודים שומרי שבת יבצעו את המשמרות ויימנעו מחילולי שבת מיותרים. כל זאת כשמדובר באנשים בוגרים. במקרה שמדובר בבת צעירה, ובתחנה שם רוב הנמצאים מחללים שבת והאווירה אינה הולמת להימצא שם בשבת, אכן עלול להיגרם לה נזק רוחני רב מאוד, ואכן אם היא בת צעירה והמצב בתחנה כפי שתיארתי מוטב שלא תעשה משמרות בשבת, ונראה לי שכך הדבר במקרה של חברתך.
כל טוב,
רונן לוביץ