מרק על פלאטה בשבת-מותר?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 19/01/07 14:07 כט בטבת התשסז

שאלה

האם מותר לשים במהלך השבת מרק על הפלטה?

תשובה

שלום וברכה,
לרוב הפוסקים - מלבד חלק מבני תימן הנוהגים כרמב"ם - יש איסור בישול מהתורה בדבר לח שהתקרר. לפי הספרדים, אם המרק כבר אינו רותח, אסור מהתורה. ולפי הפוסקים כרמ"א, אם המרק מעט חם - אין איסור מהתורה, ורק אם הוא פושר אסור מהתורה.
מלבד איסור בישול מהתורה, לדעת רוב הפוסקים (כמו השמירת שבת כהלכתה, הרב אליהו הרב מזוז) יש איסור להניח מאכל ישירות על פלאטה, אפילו אם מדובר בדבר יבש שהתבשל ששוב אין בו איסור בישול. הפוסקים המקלים להניח דבר שאין בו איסור בישול מהתורה ישירות על פלאטה הם הרב עובדיה יוסף והרב דוב ליאור.

לסיכום: אני מניח שהשאלה מתייחסת למרק קר, ולרוב עדות ישראל אסור להניח מרק כזה על מקום חם כמו פלאטה, אפילו אם יש הפסק בינו לבין הפלאטה, וזאת מטעם איסור בישול דאורייתא. לחלק מבני תימן הנוהגים כרמב"ם אין בו איסור בישול, ולשיטתם יש שמקילים לשים ישירות על הפלאטה ויש שמצריכים הפסק.
שבת שלום ורק טוב,
יעקב,
aakov@makshivim.org.il