שאל את הרב

מקשיבים למגילה - חלק ד' - לבוא אל המלך

חדשות כיפה חברים מקשיבים 14/03/14 12:51 יב באדר ב'

שאלה

[הערה]: כמעט כל מה שכתוב נמצא במסכת מגילה או בפירוש למגילת אסתר של [המלבי"ם - רבי מאיר ליבוש בן יחיאל מיכל וייזר]

[עוד הערה חשובה]: איננו באים לפגוע כלל בנשים או גברים, אלא לנסות להידבק בעזרת השם לסיפור המגילה.

*

[מאירועי הפרקים הקודמים]: אחרי הניסיון להתנקשות בו, אחשוורוש הופך להיוות ממלך ליבראלי – למלך חשדני ביותר. וכדי שמקרה כזה לא יקרה בשנית, הוא מגדל את המן האגגי מעל כל השרים כדי שאליו יופנה הכעס.

המן לוקח את ההתפקיד ברצון – ומנצל אותו עד הסוף: כולם משתחווים לו, חוץ מאדם אחד – מרדכי.

אחרי שהמן מגלה שמרדכי הוא בעצם יהודי – הוא מתכנן תוכנית השמדת עם, עליה חותם המלך את טבעתו (=נותן אישור). והמן מתחיל להריץ את התוכנית.

עכשיו נראה מה קורה בצד השני באותו הזמן – אצל היהודים.

*-

" וּמָרְדֳּכַי, יָדַע אֶת-כָּל-אֲשֶׁר נַעֲשָׂה, וַיִּקְרַע מָרְדֳּכַי אֶת-בְּגָדָיו, וַיִּלְבַּשׁ שַׂק וָאֵפֶר; וַיֵּצֵא בְּתוֹךְ הָעִיר, וַיִּזְעַק זְעָקָה גְדוֹלָה וּמָרָה. ב וַיָּבוֹא, עַד לִפְנֵי שַׁעַר-הַמֶּלֶךְ: כִּי אֵין לָבוֹא אֶל-שַׁעַר הַמֶּלֶךְ, בִּלְבוּשׁ שָׂק. ג וּבְכָל-מְדִינָה וּמְדִינָה, מְקוֹם אֲשֶׁר דְּבַר-הַמֶּלֶךְ וְדָתוֹ מַגִּיעַ*אֵבֶל גָּדוֹל לַיְּהוּדִים, וְצוֹם וּבְכִי וּמִסְפֵּד; שַׂק וָאֵפֶר, יֻצַּע לָרַבִּים" (אסתר, פרק ד' פסוקים א' - ג')

[התגלית]

מרדכי מגלה על הגזרה הנוראה – ומחליט שהגיע הזמן לחזור בתשובה שלמה בשבר ובתחנונים לפני הקב"ה.

אם היא התוכנית של המן כל כך נשמרה בסודיות והייתה כל כך מעורפלת – איך מרדכי גילה אותה מהר?

כנראה שלאדם שיושב בשער המלך יש יכולות – אחד מהרצים או השרים הדליף למרדכי על התוכנית. (כמעט מההתחלה היה ברור שבהיקף גדול כל כך של מקום וזמן , התכנית לא תוכל להישאר כמוסה).

[מה עושים?]

[המעשה הראשון] של מרדכי הוא כמובן בדרך ה"רוחנית" – [תפילה וחזרה בתשובה]

[בשלב השני] מרדכי עושה מעשים בדרך ה"טבעית" - הוא יצא אל רחובות העיר וזועק, כדי שהתוכנית תיוודע לכל התושבים.

[ובסוף, בדרך פעולה], מגיע אל שער המלך לבוש בשק, כדי להודיע לאחות שבבית המלך – לאסתר.

[מי אשם?]

חלק מהאנשים שהאשימו את מרדכי בגזרה – הוא זה שלא כרע ולא השתחווה להמן, לא משנה מה סיבותיו. הוא היה צריך לדעת שזה לא הזמן "לשחק משחקי כבוד

תשובה

כתבות נוספות