מקור חנוכה

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 23/01/08 13:18 טז בשבט התשסח

שאלה

שלום רב!

למדתי את שבת כ"א על חנוכה, ונתקלתי במספר שאלות קשות:

*היו נסים הרבה יותר גדולים מאשר ניסי חנוכה, ועליהם לא נקבעו ימים מיוחדים, אם כן, מדוע דווקא על ניסי חנוכה נקבע חג?

*ביהמ"ק היה טמא במשך 3וחצי שנים לפני ניצחון המכבים, גם אם היו מחכים עוד 8 ימים, זה כבר לא היה מהותי כ"כ...

*טומאה הותרה בציבור באותם ימים. אם כן, היה אפשר להשתמש גם בפח שמן טמא.

*ועוד שאלות רבות וקשות ...

אשמח מאד אם תוכל להסביר לי על מהות חג החנוכה ועל מקורו ולהפנות אותי למקורות נוספים בנושא.

תודה רבה!

תשובה

שלום רב,
הנס היה רק סמל למאבק ביוונים, הסכנה הרוחנית לעם היתה גדולה, היוונים פרצו את הסורג וטיאו את ההיכל בטענם כי כולם שווים אין ישראל ואין גויים אין כוהנים ואין ישראל איןדרגות כולם אחד, דומה הטענה לטענת קורח ועדתו.
הפך שנותר מסמל ת המקום היהודי הפנימי שפרץ החוצה ולא ניתן היה לטמאים לפגוע בו, ואז הסגולה היהודית המיוחדת יצאה הוחצה והאירה מחדש, לכן, הנס כה חשוב.
לכן, אנחנו מוציאים את האור החוצה כדי להאיר את האור היהודי, לומר שבמאמק הזה על דמותה ונשמתה של האומה , ניצחו ולא הצליחו לולל אותנו. ומכאן נענו כל השאלות ששאלת.

כל טוב,
חיים רטיג, ישיבת ההסדר "בינות" רעננה.