מקום המזוזה

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 17/10/01 15:02 ל בתשרי התשסב

שאלה

בדירתי (בנין על קומות) יש 2 פתחים למרפסת- אחת מהסלון ואחת מחדר השינה. לחדר השינה יש כניסה נוספת וכן לסלון יש כמובן את הכניסה הראשית לדירה. היכן יש להניח את המזוזה בשתי הפתחים של הכניסה למרפסת?

תשובה

בס"ד

תשובה לשאלה 1047

בשולחן ערוך (יו"ד סי' רפו' סעיפים י"ז-י"ח) נפסק כי "בית שיש לו פתחים הרבה, אע"פ שאינו רגיל לצאת ולבוא אלא באחד מהם, חייב לעשות מזוזה בכל פתח".

אמנם אם פתח אחד אינו משתמש בו כלל ומראש לא נעשה על-מנת שיכנסו בו דרכו, אלא כדי להכניס משאות, אזי אותו פתח פטור.

לאור האמור נראה כי שני פתחי המרפסת חייבים במזוזה. אלא שנחלקו הפוסקים באיזה צד של המרפסת יש להציב את המזוזה שהרי באופן עקרוני צריך לקבוע מזוזה מצד ימין של הנכנס, אלא שבמקום ובו ישנם שני מקומות החייבים במזוזה זה לפנים מזה עולה השאלה היכן להציב את המזוזה. דעת הט"ז (יו"ד רפט' סקד') שאם החצר סתום מצדדיו ונכנסים אליו דרך הבית אנו קובעים מזוזה מצד ימין הנכנס, אבל החזון איש (יו"ד סי' קסח' הלכות מזוזה) כתב לקבוע את המזוזה מימין לבית דהיינו מצד שמאל של היציאה למרפסת, ועל-כן ניתן להציב את המזוזה באחד משני הצדדים של הפתח אבל בשני הפתחים.

בברכה, הרב דוד סתיו