מצוות אל תעשה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/07/12 11:09 א באב התשעב

שאלה

שלום.

שאלתי היא כזאת האם בזמן שבן-אדם ישן הוא עושה את המצוות של אל תעשה? הרי כל הקטע זה שהוא יכול לעשות חטא אבל בוחר לא לעשות אותו ועל זה יש לו מצווה נכון? אבל כשהוא ישן איך הוא יכול לעשות חטאים?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

השאלה שלך לא חייבת להשאל רק על אדם ישן. אפשר לומר שרוב הציבור הם צדיקים גדולים תמיד: לא רוצחים, לא גונבים לא נואפים...
אבל זו הסתכלות פשטנית - כמו שאומרים על מישהו שהוא "בחור טוב" מפני שאיננו אוכל זכוכית ולא שותה נפט...

חז"ל נתנו דעתם לשאלה זו ובטאו את עמדתם על פי דרכם (פסחים קיג.): "אמר רבי יוחנן שלשה מכריז עליהן הקב"ה בכל יום: על רווק הדר בכרך ואינו חוטא ועל עני המחזיר אבידה לבעליה ועל עשיר המעשר פירותיו בצינעה".
מוזכרים כאן שלשה אנשים שעומדים בניסיון קשה, ונשארים נאמנים לתורה.
כך גם בשאלה שלך: כאשר אדם לא מתאווה בכלל לרצוח לגנוב או לנאוף הוא איננו מקיים את המצוות הללו. אבל אם נוצרות נסיבות שדוחפות אותו לרצוח, לגנוב או לנאוף וכד' והוא מתגבר ונמנע - אז הוא מקיים את המצוות הללו.
מכאן שבזמן השינה ודאי לא מקיימים מצוות אלו.