מעשר כספים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/06/10 23:01 ח בתמוז התשע

שאלה

שלום לכבוד הרב,

קראתי על מעשר כספים משו''תים באינטרנט (כדי להבין בעצם מה ההלכה ומה עלי לעשות בפועל) אבל לא מצאתי מספיק תשובות שיספקו את שאלותיי.

האם מעשר כספים הוא חובה? מצווה? מה המקור ולמי הכי ראוי לתרום? (תלמידי ישיבה, יתומים ואלמנות, הפצת יהדות, נזקקים)

כמוכן בפן האישי- כמה בפועל עלי לתת ממשכורתי? (לפני ניכוי נסיעות, אחרי?) אני רווקה שחיה בבית הוריה אבל משתדלת לחסוך על שקל ללימודים אקדמאיים (הלימודים במכללה ולכן עולים יותר מלימודים באוניברסיטה). והאם הפרט הזה בכלל משנה? אם הייתי רווקה שחיה מחוץ לבית וכדו'?

תודה מראש על התשובה,

שנזכה תמיד לתת ולא להצטרך לבריות...

תשובה

בס"ד
שלום רב,
מעשר כשמו כן הוא - עשירית מההכנסה נטו בבנק.
מעשר כספים הוא מנהג מקובל מאוד. אך אינו חובה ולכן מי שיש לו קשיים כלכליים יכול להוציא סכום פחות לצדקה.
את הצדקה אפשר לתת לכל מני צרכים ונצרכים. הכי ראוי להעניק סיוע לתלמידי חכמים עניים.

הרעיון של הצדקה - לחזק בנו את ההכרה שהפרנסה אינה בכשרון ובמזל הפרטי שלנו אלא ברכת ד'. לכן ראוי לי להעניק מברכת ד' הזאת למי שפרנסתם קשה וחסרה. זו היתה המטרה המקורית של מצוות התורה להעניק לעניים. היא נמשכת היום באמצעות מעשר הכספים.