שאל את הרב

מספר שאלות

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 26/09/07 11:45 יד בתשרי התשסח

שאלה

שלום. רציתי לשאול מספר שאלות שמציקות לי.

רציתי לדעת האם מותר להיכנס לסוכה עם מכנסיים. אני יודעת בעקרון שזה נחשב מקום קדוש אבל זה אמור הרי להיות על תקן בית ובבית אני הולכת עם מכנסיים אז מהי ההלכה במקרה זה?

לאחרונה אני ממש ממש משתלדת לשים לב לכל מה שיוצא לי מהפה וממש מקפידה שלא לדבר לשון הרע (עד כמה שניתן, כמובן, ובעזרת ה') ולעיתים אינני יודעת האם מה שאני רוצה להגיד נחשב באמת לשון הרע או שמא אני מגזימה ומחמירה מדי עם עצמי. אתן לך דוגמא, ברשותך. לאחרונה התפרסם באחד מעיתוני סוף השבוע על מרצה מסוים שקיבל ציון נמוך בסקר להערכת הוראה, והמרצה הוא מרצה שלימד אותי בשנה האחרונה. אני נורא רוצה לספר לחברים שלי על זה אבל אני לא יודעת אם זה באמת לשון הרע או שאלו פשוט עובדות (חשוב לציין שנורא לא אהבנו את הצורה בה הוא לימד והסקר הזה נועד לרווחת הסטודנטים ולשיפור רמת המרצים באוניברסיטה-כמו סוג של ביקורת). אני יודעת שאולי זה נשמע מתחמק אבל אני באמת חושבת שיכול להיות שאני מחמירה עם עצמי. אשמח אם תאיר את עיני ותסביר לי האם אני טועה או צודקת. ובכלל, איך אוכל לדעת להבחין בין משהו שלא נחשב כלשון הרע ובין משהו שכן.

הדבר האחרון שרציתי לשאול הוא האם ישנו ספר ברכות קטן ומרוכז לכל הדברים שאנו אוכלים? אני מבית דתי אבל אנחנו לא כ"כ מברכים על האוכל (ביום יום) לצערי ולאחרונה אני מאוד רוצה לקחת על עצמי לברך על כל דבר שאני אוכלת אבל מוצאת את עצמי חסרת אונים ובעלת חוסר ידע משווע לגבי דברים אלו. אני יודעת שיש מן ספרונים קטנים כאלו שאפשר לשים בכיס או משהו כזה. אשמח אם תתן לי עצה לגבי העניין.

אני ממש מתנצלת על כל השאלות והאורך. מקווה שסבלנותך לא פקעה.

המון תודה בכל מקרה וישר כח על פעילותכם פה!

וחג סוכות שמח!

תשובה

בע"ה
סוכה היא מקום של מצוה ובודאי ראוי לנהוג בה ביתר רגישות מאשר בבית, מה עוד שמן הסתם היא פתוחה יותר גם למבקרים ואורחים.
בענין לשון הרע - אין דרך אחרת חוץ מאשר ללמוד ביסודיות את הלכות לשון הרע, ויש לכך ספרים מצויינים שניתן להשיג בכל חנות ספרים.
יש מדריך לברכות הנהנין שיצא בהוצאת "ספריית בית אל" את יכולה להתקשר וישלחו לך, אבל את יכולה גם את זה להשיג באותה חנות ספרים.

כתבות נוספות