מספר שאלות

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 12/08/07 00:26 כח באב התשסז

שאלה

1. כשיש פעילות מבצעית שנמשכת מיום שישי סמוך לכניסת השבת עד הלילה, מתי צריך לעשות קידוש/קבלת שבת/ערבית?

2. המרחק בבסיס בין החדר שלי לטייסת הוא כ-40 דקות הליכה. הגעתי לטייסת בקריאה דחופה במכונית. האם מותר לי להתנייד עם המכונית גם בחזרה? (יש סיכוי סביר שאקרא שוב אבל לא בדחיפות של פחות משעה)

3. על מה מותר לעשות הבדלה כשאין יין בנמצא והאם עדיף לעשות הבדלה כמה שעות מאוחר יותר על יין?

4. איזה זמן תפילה עדיף- בין עלות השחר לנץ החמה או לאחר שעה שלישית/רביעית ולפני חצות? מה מחסירים בתפילה כזו? והאם אפשר להשלים את זה? (סליחה שזה נשמע כמו שאלה במבחן לרבנות)

תודה רבה-רבה

תשובה

שלום רב,
1. מפלג המנחה אפשר לקבל את השבת ולעשות קידוש. אם הפעילות כרוכה בחילול שבת,אז יקבל את השבת סמוךך לשקיעה באמירת מזמור שיר ליום השבת, ומעריב יתפלל כיוכל ואז יקדש.
2. זה תלוי אם ההליכה תעייף אותך ןתפגע בכושרך המבצעי, אז תוכל לחזור עם הרכב.
אם זה רכב בטחוני שחייב להיות בכוננות, ומסייר בסביבה יש להקל. כמו כן, ניתן להקל בנהג גוי.
3. על חמר מדינה מותר לעשות הבדלה, אין צורך לדחות את ההבדלה למועד מאוחר יותר שמא ישכח.
עדיף תפילה אחר עלות השחר וביחוד אם יכיר בין תכלת לכרתן. אפשר להתפלל אחרי שעה שלישית, ויקר קודם קריאת שמע לפני עבור הזמן.עד סוף שעה רביעית יקרא ק"ש בברכותיה, ואחרי זה יכלו להתפלל בדיעבד עד חצות, ללא ברכות ק"ש.

כל טוב,
חיים רטיג, ישיבת ההסדר "בינות" רעננה