מספר שאלות הלכתיות (דחופות!!)

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 10/03/07 21:22 כ באדר התשסז

שאלה

שלום לכבוד הרב.

ראשית ישר כח על עבודת הקודש.

התעוררו אצלי מספר שאלות הלכתיות ואשמח אם כבוד הרב יענה עליהן בהקדם. זה דחוף לי מאד.

א. אני משתתפת במקהלה של ביה"ס שלי. במסגרת המקהלה אני מופיעה בכל מיני מקומות ואירועים. בשנה שעברה המקהלה יצאה למסע הופעות לקירוב יהודים בפריז ולאחר התלבטות קשה מאד (!) בנוגע ליציאה מהארץ ובהיתרם של מספר רבנים נסעתי לשם. היהודים שם באמת מאד התרגשו ובאמת היה שם קירוב יהודים.

השנה המקהלה יוצאת להולנד לקירוב יהודים.

הנסיעה בשיתוף עם בנ"ע בהולנד וההופעות תהיינה רק מול יהודים. כסף על הטיסות, לינה, אוכל וכו' לא יגיע לכיסם של גויים. אך אנו נהיה שם בשבוע של יום העצמאות, ומלבד זאת, אני מפחדת לצאת הרבה כשזה מותר על-מנת לא להפוך את זה להרגל וכך, בסופו של דבר, להגיע לידי יציאה ללא היתר. ההורים שלי דווקא מעודדים אותי מאד שאני אצא.

רציתי לשאול את כבוד הרב האם מותר לי לצאת, ומה כבוד הרב ממליץ.

ב. אני אשכנזיה, אך יש קטעים בתפילה ובברכות שבהם אני יותר מזדהה עם נוסח עדות המזרח (אני מתפללת בנוסח ספרד). אחד הבולטים: בברכת המזון אני הרבה יותר מזדהה עם "הרחמן הוא ישבור עול גויים מעל צווארנו" מאשר עם "הרחמן הוא ישבור עולנו מעל צווארנו". האם מותר לי להגיד "הרחמן הוא ישבור עול גויים מעל צווארנו" או שעלי לשמור על מנהגי? ומה ההלכה בכלל?

ג. אם אני נכנסת לשירותים בשבת ומגלה שאין טישו חתוך, האם מותר לי לחתוך נייר טואלט רגיל? ואם לא, מה עלי לעשות?

ד. אם אני נכנסת לשירותים אחרי מוצ"ש ולפני הבדלה ולפני שאמרתי "ברוך המבדיל" ואין טישו חתוך, האם מותר לי להגיד "ברוך המבדיל בין קודש לחול" על חתיכת נייר הטואלט? ואם לא, מה עלי לעשות?

תודה רבה מראש ואשמח לתשובה מהירה (במיוחד הנסיעה להולנד* תאריכי התשלום מתקרבים ועלי להחליט),

רחל (14, אם זה עקרוני).

תשובה

בע"ה
שלום רב,
א. מותר אם זה לצורך, ועדיף לשאול כל פעם מחדש, וכך זה לא יהפוך להרגל.
ב. השנוי הזה מותר, כי בעצם זו אותה משמעות בדיוק. לא כדאי עכשיו לשחק עם המנהגים, כי ממילא הכל תלוי בשאלה עם מי תתחתני , ואז הפתרון יהיה בשיתוף עם בעלך.
ג. לא. לחפש טישו לניגוב אף וכד' , ובשעת הדחק להשתמש במחובר לגליל, ולהשליך למים, ובשטיפה זה כבר יקרע מעצמו.
ד. לצאת ולמר "ברוך המבדיל..."
בברכה, אליעזר