מלווה בריבית דחוף!!!

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 19/11/06 18:01 כח בחשון התשסז

שאלה

הטכנאי מחשבים שאני מכיר בא אלי, וקניתי ממנו כרטיס זכרון, והוא אמר שבתשלומים זה ריבית של 20 ומשהו שקל, ולמזומן זה פחות... אז מה הייתי אמור לעשות?

תשובה

שלום רב,
דיני ריבית הנם סבוכים מאד, ולפעמים אנו נתקלים בהם במקומות בלתי צפויים לכאורה, כמו במכירה בתשלומים. על כן כד שלא להכשל באיסור כדאי מאד להתייעץ עם רב באילו עניינים עלולים להתעורר איסורי ריבית או לחילופין ללמוד את אחד מספרי הלכות ריבית שיצאו לאחרונה.
לגוף השאלה, אכן יש כאן איסור של ריבית. מאחר והטכנאי הציע לך מחיר אחד לקנייה במזומן ומחיר שני לקניה בתשלומים, ודרך הקניה המקובלת של כרטיסים היא תשלום במזומן, המשמעות של קניה בתשלומים היא איחור התשלום תמורת הגדלתו, וזוהי ריבית.

עצה שניתנת באחרונים כדי לאפשר בכל זאת קניה בתשלומים היא התנאה במפורש עם המוכר שהמוצר ייקנה בחלקים, תשלום תמורת חלקי, ועד קניית שארית החפץ הוא יהיה בהשאלה אצל הלוקח. באופן כזה לא נוצר חוב של הלוקח כלפי המוכר, מכיוון שכל פעם הוא קונה רק כנגד התשלום.

מקורות לעיוו נוסף:
מסכת בבא מציעא - משנה בדף סה., גמרא בדף סג: לגבי טרשא דרב פפא ובראשונים שם.
שולחן ערוך יורה דעה סימן קעג סעיף א.
אגרות משה יורה דעה חלק ב, סימן סב.
חוט השני (מאת הר' קרליץ) הלכות ריבית פרק יב
בברכה
ברוך,צוות ישיבת הר עציון