מלאך שמלמד תורה בבטן האם

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 15/07/07 12:23 כט בתמוז התשסז

שאלה

בס"ד

שלום וברכה,

האם הרב יוכל להסביר לי מה המקור לכך שמלאך בא ומלמד את העובר את כל התורה ואז "משכיח" ממנו אותה? האם נכון הדבר או שזהו מדרש?

אשמח לפירוט....

תודה רבה!

תשובה

לשואלת שלום רב.
נראה לי ברור שאין הכוונה שמלאך קטן עם כנפיים ממש נכנס לרחם ויושב שם ומלמד תורה את התינוק. משמעות המדרש היא שהתורה אינה זרה לנשמתו של האדם. אין זה משהו זר, חיצוני לאדם. נשמתו של האדם היא חלק אלוק ממעל, נשמה אלוקית שירדה לעולם. לכן התורה האלוקית, שהקב"ה נתן לעם ישראל אינה תורה זרה אלא היא התורה של הנשמה היהודית. וזה המשמעות שהמלאך מלמד את העובר את התורה כולה. לכן כשאדם בא ללמוד את התורה הוא צריך לדעת שבעצם הוא עוסק בגילוי תוכנה האמיתי של נשמתו והבנת מהותה. לפעמים אדם מרגיש שקיום מצוות קשה לו. לפעמים הוא מרגיש שלימוד התורה זר לו. בא מדרש זה ומלמד אותנו שתחושת הזרות הזאת נובעת מכך שלא נחשף עדיין לעומק נשמתו. אדרבא, תחושת הזרות באה לו מהשפעות זרות, חיצוניות.וככל שיוסיף ללמוד ויעמיק ויתרגל במצוות יבין ויחוש עד כמה חוזר הוא לכור מחצבתו, חוזר הוא לטבעו האמיתי . לכן נקרא החוזר בתשובה "חוזר", גם אם מעולם לא היה שם.
בברכה
אפי קיציס