מידותיו של שליח ציבור

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 30/07/07 20:14 טו באב התשסז

שאלה

ברצוני לדעת מה צריכות להיות מידותיו של ש''צ?

האם מספיק שיש לו קול ערב או שצריך להיות גם אדם ירא שמים ושומר שבת.ישנה מחלוקת בענין זה בבית הכנסת שלנו. הרב טוען שכיום ש''צ אינו מוציא את הציבור בתפילתו מכיוון שכולם יודעים לקרוא ואז אפילו אדם שמחלל שבת בפרהסיה יכול להיות ש''צ. מה אומרת ההלכה בענין זה?(ברצוני להישאר בעילום שם). תודה מראש ובשורות טובות.

תשובה

ב"ה

שלום.

בעל עבירה במזיד וביד רמה אינו יכול להיות שליח הציבור. זה ברור.
אבל אם אדם מגיע לבית הכנסת והוא מכונה "חילוני" ויש בו רצון להתפלל הרי הוא ממש צדיק ויכול להתפלל כשליח ציבור. וכי האדם יכול ללראות ללבבו?? ואולי בעצם זה שהוא מגיע לבית הכנסת ליבו נשבר בתשובה שלמה ויש בו חרטה על עבירות שעשה ומקבל על עצמו בהרהור ללכת בדרך הישר והטוב?

ואדרבא מצווה גדולה לקרבו בעבותות של אהבה ולכבדו בכבוד גדול ולהראות לו פנים שוחקות ואפילו להזמינו במאור פנים לתפילה הבאה או ללימוד משותף -שיעור דרשה וכדומה.

ולגבי תפילות הימים הנוראים דווקא מקפידים ששליח הציבור יהיה מן המוחזקים בקהילה כבעל דרגה רוחנית גבוהה .

ועיין תשובתי "תנאים לשליח ציבור " ב:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=13118

בהצלחה,

עוזיאל אליהו,

.