מידה כנגד מידה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 07/09/12 17:08 כ באלול התשעב

שאלה

בס"ד

שלום!

קראתי שההחבלות שאנחנו מקבלים זה מידה כנגד מידה ושזה איתות לאיסורים שעברנו עליהם. בשנה האחרונה נהיתה לי בבוהן השמאלית שברגל ציפורן חודרנית שמכאיבה לי (לפעמים יותר ולפעמים פחות) ואפילו בעבר עשיתי ניתוח והציפורן צמחה שוב אל תוך הבשר. מה אני צריכה לתקן כדי שלא תהיה לי ציפורן חודרנית?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

העקרון של 'מידה כנגד מידה' הוא קו מנחה בעונשי תורה. הוא נזכר בפרוש בעונשים שונים: "עין תחת עין"; "כאשר זמם לעשות לאחיו".

אבל אין מקום לחפש 'איתותים', לבקש הסבר לכל סבל שבא עלינו ולראות בו 'מידה כנגד מידה'.
אין מקום לשאול 'מה אני צריכה לתקן כנגד הציפורן', יש מקום לבקש תיקונים כלליים, בכל דבר שאת יכולה לתקן ולשפר בעולמך. לחזור בתשובה, ללמוד תורה ולהרבות במעשים טובים.

אדם מישראל יודע שכאשר באים עליו יסורים, מוטל עליו לחטט במעשיו ולשוב בתשובה.
מצד שני יש גם מושג של ייסורים מאהבה, יסורים ממרקים שמטרתם לרומם את האדם לדרגות גבוהות יותר באמונה. לכן כאשר יש ייסורים לא צריך לחפש רק מה חטאנו אלא גם מה אנחנו יכולים לעשות כדי להיות טובים יותר.