מטריה בשבת

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 28/10/06 19:24 ו בחשון התשסז

שאלה

בית הכנסת במקום מגוריי נמצא במרחק של כ10 דקות הליכה מביתי. השבת, בדרך חזרה ממנו תפס אותי גשם חזק במיוחד אשר עורר את תהייתי בדבר האיסור בנשיאת מטריה. ידוע לי שפתיחת מטריה בשבת אסורה משום איסור יצירה, אבל אם אני משאירה אותה פתוחה לפני השבת? יש לציין שיש סביב מקום מגוריי עירוב חצרות ולכן אין כאן בעיית טילטול, ובנוסף גם עניין "מראית עין" לא היה רלוונטי כי היה חשוך וגשום מאוד ולא נראתה בחוץ נפש חיה...

האם בנסיבות כאלו יש אפשרות להקל? ואם לא, מדוע?

שבוע טוב וחורף חמים וגשום :)

תשובה

בעזה"י

שלום,

מכיוון שעיקר השימו שבמטריה אסור בשבת, משום שמלאכתה או תפקידה הבסיסי- (כלומר פתיחה וסגירה) אסורים הרי שמטריה נחשבת כמוקצה ואין לטלטלה אפילו היא פתוחה.
אין זה משום טלטול אלא משום מוקצה ואפילו בתוך הבית.

בעיניין מראית עין- חושך אינו פוטר ממראית עין, משום שאנשים עדיין מסתובבים.
מעבר לכך, לדעת חלק מהפוסקים מראית עין אסור גם בתוך ביתו של אדם ואפילו בחדריו, משום שמראית עין מתייחס לעיתים למראית עין עצמית שלי- כלומר חשש שאני עצמי אהיה "גס" באיסור ועם הזמן ארשה לעצמי לגלוש לאיסורים מפורשים...

ור' בפרוט:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=78887

בברכה
אור
צוות ישיבת צפת